New Yorkban szinte teljesen megszűnt a légiforgalom

REAGAN, Ronald
Arlington, 2020. március 25. Az American Airlines amerikai légitársaság repülőgépei állnak a Ronald Reagan Washingtoni Nemzeti Repülőtéren a virginiai Arlingtonban 2020. március 25-én. A koronavírus-járvány országok közötti terjedésének megfékezése érdekében bevezetett kényszerintézkedések miatt az American Airlinesnak jelentős kapacitáscsökkentést kellett végrehajtania és súlyos anyagi veszteséget szenvedett. MTI/EPA/Michael Reynolds
Vágólapra másolva!
Az American Airlines vasárnap jelentette be, hogy a New York Citybe tartó járatainak több mint 90 százalékát törli. A légitársaság azonban nincs egyedül a döntéssel. A koronavírus-járvány következtében az elmúlt időszakban drámaian beszakadt a várost érintő légiforgalom.
Vágólapra másolva!

Ahogy a koronavírus-járvány egyre súlyosabban érinti New York városát és a környező térséget, lényegében összeomlott a városba tartó repülőjáratok iránti kereslet. Ennek legutóbbi következménye volt, hogy

vasárnap az American Airlines bejelentette, a New York Citybe tartó járatainak több mint 90 százalékát törli

– írja a CNBC.

A New York-i térség repterei egyébként normális időszakban az Egyesült Államok legforgalmasabb közlekedési csomópontjai közé tartoznak, de a járvány hatására számos légitársaság törölte a járatait. Vasárnapig New York államban több mint 120 000 embernél mutatták ki bizonyítottan a fertőzést, és ennek a számnak több mint fele New York városára koncentrálódik – jelentette be Andrew Cuomo, az állam kormányzója.

Ráadásul az illetékes amerikai egészségügyi hatóság (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) több mint egy hete arra kérte New York, New Jersey, valamint Connecticut lakosságát, hogy a következő 14 napban csak a legszükségesebb esetben utazzanak el a térségből.

Sorban vágják vissza a New York-i járataikat a légitársaságok Forrás: AFP/Jewel Samad

A texasi székhelyű American Airlines a fentiek mellett jelezte, a következő időszakban 8 induló járatot üzemeltet majd a New York-i LaGuardia reptérről – tavaly áprilisban ez a szám még nagyjából 170 volt. Emellett még 3 napi járatot indítanak majd a John F. Kennedy nemzetközi repülőtérről – tavaly ilyenkor a járatok száma nagyjából 80 volt. Emellett 1-1 napi járat indul még Charlotte és Dallas-Fort Worth célállomással a Newark Liberty nemzetközi reptérről. Az American Airlines visszafogott menetrendje május 6-ig marad érvényben.

Emellett más légitársaságok, például a United vagy a JetBlue is komolyan visszavágták a New York-ba tartó járataik számát.

A United Airlines szombaton jelentette be, hogy Newarkban az eddigi napi járatszámot 139-ről 15-re csökkentik, míg a New York-i LaGuardia esetében 18-ról 2-re fogják vissza a járatszámot, legalább a következő három hétre.

Végül a Spirit Airlines még a múlt héten közölte, hogy legalább május 4-ig felfüggeszti a járatait a térségben, beleértve a LaGuardia, a Newark, valamint a Hartford repteret.