Hetvenöt éve nem volt ilyen alacsony a szén iránti kereslet

szénerőmű
High-voltage power lines leading toward the cooling towers of a brown coal power plant of Vattenfall AG in Jaenschwalde, Germany, 11 May 2016. Around 2,000 anti-coal activists are expected to join a protest campaign in Welzow over the upcoming Pentecost weekend. They intend to enter the neighbouring mine and block access to excavators and other technical equipment, the 'Ende Gelaende' (lit. End of the road) initiative said. A rally is also to be held in Welzow on 14 May. The protests are part of a worldwide campaign directed against the production and use of fossil resources such as coal and oil. Photo: PATRICK PLEUL/dpa
Vágólapra másolva!
A szén iránti kereslet éves szinten világszerte a legnagyobb zuhanást szenvedi el a II. világháború óta, miután a koronavírus-járvány számtalan országban a gazdaság – legalábbis részleges - leállítását idézte elő. Ez az energiahordozó már egyébként is jó ideje visszaszorulóban van, a mostani krízis pedig felgyorsította ezt a folyamatot.
Vágólapra másolva!

Az elektromos energia előállítására használt széntüzelésű erőművek kora Európa több országában is eltűnőben van, mivel ma már egyre kevésbé nyereséges az energiatermelésnek ez a módja. A világjárvány az elmúlt időszakban ráerősített erre a folyamatra - hívja fel a figyelmet a mining.com cikke.

A globális szénkereslet az idén 8 százalékkal csökkenni fog – prognosztizálja a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) abban a tanulmányában, amely a vírusnak az energiapiacra gyakorolt hatását vizsgálja.

A világ legnagyobb szénfelhasználójának számító Kína 5 százalékkal kevesebb szenet fog felhasználni, mindezt annak ellenére, hogy már enyhítettek a gazdaság leállítását elrendelő intézkedéseken.

Európában, ahol sorra szabadulnak meg a szénerőművektől, 20 százalékos csökkenést valószínűsít az IEA, az Egyesült Államokban pedig 25 százalékosat.

Szénerőmű a németországi Jaenschwaldéban Forrás: AFP/Patrick Pleul

Az elmúlt két hétben Ausztriában és Svédországban is bezárták az utolsó széntüzelésű erőművet, amivel csatlakoztak Albániához, a Balti-államokhoz, Belgiumhoz és Norvégiához, ahol az elektromos áram előállítása már 100 százalékban szén nélkül valósul meg.

Az Egyesült Királyság a napokban új rekordot állított fel, amikor bejelentették, hogy már 20 napja nem használtak fel szenet az energiatermeléshez, 2025-re pedig végképp száműzni szeretnék ezt az energiahordozót. Németországban ezt 2038-ra valósítják meg.

– vélekedik a jelenlegi változásokról Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója. – Napjaink példátlan egészségügyi és gazdasági válsága közepette valamennyi jelentős energiahordozó – így a szén, az olaj és a földgáz - iránti kereslet nagymértékű visszaesésének lehetünk a szemtanúi.