Könnyen a duplájára nőhet a világon a zeneipar az évtized végére

hanglemez lejátszó zene
South Korea: Woman listens to record inside Hyundai Card Music Library in Seoul. Photo from 1. September 2015.
Vágólapra másolva!
Bár az idei év a zeneipar számára is nehéz, hosszabb távon mégis jelentős növekedés áll a szektor előtt. A Goldman Sachs elemzése szerint ugyanis globálisan majdnem a duplájára nőhet az iparág mérete, amiben komoly szerepe lehet az online streaming piacnak is.
Vágólapra másolva!

Hosszabb távon rendkívül erőteljes javulás lehet a globális zeneiparban – mondják a Goldman Sachs elemzői.

Elsősorban a fizetős online streaming szolgáltatások, az élőzenei események iránti növekvő kereslet, valamint a kedvező szabályozói feltételek segíthetik az iparág növekedését.

Mindennek eredményeként a világban a zenei bevételek az évtized végére elérhetik a 142 milliárd dollárt, ami 84 százalékos bővülés lenne a 2019-ben mért 77 milliárdos szinthez képest.

A legnagyobb haszonélvezők

A következő évek egyik legnagyobb nyertese az online zenei világ lehet. Az elemzők úgy becsülik, hogy az online streaming piac 1,2 milliárd felhasználót tudhat majd maga mögött 2030-ra, ami majdnem négyszerese lenne a 2019-es 341 milliós szintnek.

Az online streaming teljesen meghódítja a zeneipart Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Mohammed Elshamy

Az egyes szereplők esetében olyan vállalatokat emeltek ki, mint a Universal Music Group vagy a Sony Music. Ezek a cégek lehetnek ugyanis a legnagyobb nyertesei az online streaming piac felfutásának.

Ezzel együtt maguk a platformok is nagyot nyerhetnek a folyamattal. A banknál olyan szereplőkben látnak kiemelkedő potenciált, mint a Spotify vagy a Tencent Music.

Mindeközben a YouTube is kiváló pozícióban van ahhoz, hogy pénzügyileg meglovagolja a trendet, elsősorban a hirdetéseken és az előfizetőkön keresztül – tették hozzá az elemzők.

Hogy áll most a piac?

Tavaly a zenei felvételekből származó globális bevételek 20,2 milliárd dollárt tettek ki – derül ki az IFPI májusban kiadott jelentéséből. Ez 8,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 18,7 milliárdos bevételt.

Az adatokból jól látszik, hogy folyamatosan csökkennek a fizikai hanghordozók értékesítésből származó bevételek.

Tavaly (éves alapon) 5,3 százalékkal, 4,4 milliárd dollárra zsugorodott az így befolyó bevételek száma, míg az online streamingből származó bevételek 22,9 százalékkal, 11,4 milliárd dollárra bővültek. Globálisan a zenei felvételeknél már 56,1 százalékot tesznek ki a streaming bevételek.

Komoly felfutás előtt áll a globális zeneszektor Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jan Woitas

Az Egyesült Államokban azonban ennél is erősebb az online terület. Az RIAA 2019-es összesítése alapján a streamingből adódó bevételek 19,9 százalékkal 8,8 milliárd dollárra erősödtek, aminek eredményeként az amerikai zeneipar 79 százalékát uralta a digitális értékesítés. Összevetésképpen, 2016-ban még csak 4 milliárd dollárnyi bevétel származott streaming platformokból.

Világszerte egyébként tavaly 345 millió fizetős streaming felhasználói fiók volt a piacon, ami 33,5 százalékos növekedés a megelőző évhez képest.

Mindazonáltal a tavalyi adatokból az látszik, hogy éves alapon a növekedés némileg lassult. Az iparág teljes streaming bevételei 11,4 milliárdot tettek ki tavaly, ami 2,2 milliárdos emelkedés volt a megelőző évhez képest. Ezzel szemben 2018-ban a növekedési ütem még 2,7 milliárdos volt.

Régiók és előadók

Az IFPI jelentése szerint tavaly a latin-amerikai térség produkálta a legerősebb növekedési ütemet a zeneipari bevételgenerálásban, 18,9 százalékkal.

Itt országos bontásban Argentína volt az abszolút győztes, 40,9 százalékkal.

Noha Európa is komoly növekedést (7,2 százalék) hozott össze, a zenei felvételek legnagyobb piaca továbbra is az Egyesült Államok, amelyet (sorrendben) Japán, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Dél-Korea, valamint Kína követ.

A bevételek tekintetében Taylor Swift nyerte a 2019-es évet Forrás: AFP/Lisa O'connor

Az egyes előadók között tavaly a legnagyobb bevételt Taylor Swift produkálta, azonban a tavalyi albuma (Lover) csupán a második lett a nemzetközi eladási rangsorban.

A legjobban fogyó albumot ugyanis a japán ARASHI popbanda hozta össze (5×20 All the BEST!! 1999-2019) 3,3 millió eladott példánnyal.

Taylor Swift albumából 3,2 millió darab kelt el. Az első két szereplő előnye azonban hatalmas volt. A harmadik helyet a BTS nevű dél-koreai fiúegyüttes szerezte meg 2,5 millió eladással (a Map of the Soul: Persona című albummal), míg a negyedik (Lady Gaga: A Star is Born OST), az ötödik (Billie Eilish: When We All Fall Asleep, Where Do We Go?), valamint a hatodik helyezett (Queen: Bohemian Rhapsody) egyaránt 1,2 milliós eladást tudott felmutatni.

A tavalyi év üzletileg legsikeresebb dalát Billie Eilish produkálta (Bad Guy), a zenei turnék részéről pedig Pink hozta össze a legnagyobb bevételt, 215,2 millió dollárral.