Fellazult a fegyelem és ez nem jó jel, Orbán Viktor minden szempontot mérlegel a döntésekor

2020. április 9., 06:20

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök az összes szempont és a szakértők figyelembevételével dönt a szombaton lejáró kijárási korlátozás után szükséges további lépésekről - hangsúlyozta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, a kommunikációs akciócsoport vezetője szerdán az állami tévében. 

Kormányinfó

Kovács Zoltán hozzátette: az adatok és a személyes érzékelés is azt mutatja, hogy

szerdán már-már egy normális napnak megfelelő forgalom volt az utcákon, és "ez nem egy jó jel".

Az utóbbi napokban fellazult a kijárási korlátozás betartásával kapcsolatos rend, és "ez valószínűleg tükröződni fog a számokban is" - mondta.     

Az államtitkár közölte: a koronavírus miatt két hete bevezetett korlátozás szombati lejárta előtt

Orbán Viktor miniszterelnök az összes szempont és a szakértők figyelembevételével hozza meg döntését "a végleges intézkedésekről".

Ez nagyon nehéz feladat - jegyezte meg a húsvéti ünnepre utalva.

Kovács Zoltán emlékeztetett arra is, hogy a szerdai kormányülésen  Orbán Viktor meghívására Karácsony Gergely főpolgármester és Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke is részt vett, és megosztotta gondolatait a kialakult helyzettel és a szükséges intézkedésekkel kapcsolatban.

Karácsony Gergely a kijárási korlátozás egy hónapos meghosszabbítását javasolta, Szita Károly pedig "szíve szerint szigorítana is" - idézte fel.

"Ezeket mind-mind figyelembe kell vennünk" - folytatta Kovács Zoltán, aki érthetőnek nevezte, hogy több kisebb - köztük Balaton-környéki - önkormányzat is próbálja lebeszélni az embereket, hogy az ünnep alatt településeikre látogassanak.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.