szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rengeteg maszkot rendeltek, a használat előtt mindegyiket bevizsgálták. Ekkor derült ki, hogy az arcvédők kórházi használatra alkalmatlanok.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A finn egészségügyi miniszter két bejegyzést is közzétett kedden a Kínából rendelt arcmaszkok kapcsán, amiket a koronavírus miatt kértek. Aino-Kaisa Pekonen eleinte nagyon örült, hogy a maszkok megérkeztek a helsinki repülőtérre. Aztán viszont igen csalódottan nyilatkozott, azt írta ugyanis, hogy a tesztjeik szerint

a maszkok használhatatlannak bizonyultak.

Az arcvédők egy egészségügyi szállítmány részeként érkeztek a finnekhez, Kínából. A csomagban kétmillió orvosi maszk és 230 ezer, szűrővel ellátott maszk is volt. A finnek jelezték, hogy mielőtt használatba veszi ezeket, teszteket végezni rajtuk. Ezután derült ki, hogy a kínai maszkok nem nyújtanak kellő védelmet az orvosoknak a koronavírus ellen.

A finn egészségügyi minisztérium államtitkára egy sajtótájékoztatón számolt be a csalódást keltő helyzetről, megjegyezve azt is, hogy Finnországban a hivatalos tájékoztatás szerint napi félmillió orvosi maszkra és 50 ezer, szűrővel rendelkező maszkra van szükség.

(A Guardian nyomán)