szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A betegségben elhunyt egy 48 éves nő, akinek krónikus veseelégtelensége, anyagcsere-betegsége és magas vérnyomása volt.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

980 főre emelkedett a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, a kormányzati tájékoztató oldal adatai szerint a beteg közel fele, 428 fő budapesti.

Csütörtökre nyolcan haltak meg a fertőzés miatt, köztük egy 48 éves nő, akinek krónikus veseelégtelensége, anyagcsere-betegsége és magas vérnyomása volt.

Az elhunytak között van egy 89 éves férfi, aki daganatos betegségben, magas vérnyomásban és krónikus veseelégtelenségben, egy 93 nő, aki szív és érrendszeri betegségben, és egy 86 éves nő, aki magas vérnyomásban és anyagcsere-rendellenességben szenvedett.

Egy 67 éves férfinek krónikus obstruktív tüdőbetegsége, egy 77 éves nőnek magas vérnyomása, krónikus veseelégtelensége, szív és érrendszeri betegsége, egy 71 éves nőnek pedig vesebetegsége volt.

Serdült Viktória Itthon

Hosszú távon már az okozhat bajt, ha a koronavírus miatt leáll a betegellátás

Súlyos következményekre figyelmeztetnek szakértők, ha a járványügyi veszélyhelyzet miatt még sokáig szünetelnek a járóbeteg-ellátások, a szűrővizsgálatok és a hagyományos orvos-beteg találkozók. A Magyar Orvosi Kamara emiatt már egy héttel ezelőtt nagyon sok járulékos egészségkárosodásra, sőt súlyos esetben halálesetekre figyelmeztette az Emberi Erőforrások Minisztériumát. A kormány a koronavírus miatt szervezi át az egész rendszert, az egészségügyi szakértő szerint azonban a jelenlegi esetszámok nem indokolnak ilyen szintű korlátozást, és félő, hogy a halálesetek száma nem a COVID-19, hanem a járványhelyzet miatt ellátás nélkül maradt tömegek állapotromlása miatt fog nőni.