szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Unió szerint átláthatóbb küzdelemre van szükség az álhírek ellen, és nemcsak az oroszok vagy a kínaiak miatt.

Határozottabb fellépést sürget az Európai Unió az interneten terjedő álhírek ellen. A Reuters beszámolója szerint Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke arról beszélt, hogy a Google-nek, a Facebooknak és a Twitternek havonta jelentést kellene adnia az Európai Unió számára, hogy milyen új lépést tettek az álhírek visszaszorítása érdekében.

A politikusokat nemcsak az orosz és kínai befolyás, hanem a védőoltásokról és a koronavírus-járványról szóló álhírek és téves információk terjedése is aggasztja. Ez utóbbi kapcsán például több 5G-s adótornyot is felgyújtottak már az EU-ban, mert vannak, akik úgy vélik, hogy az 5G terjeszti a vírust.

[Az Európai Bizottság alelnöke fake newsnak nevezte a nemzeti konzultáció kérdését]

Jourová szerint ezek a hamis információk nemcsak a demokráciára vannak negatív hatással, hanem az emberek egészségére is veszélyt jelentenek.

A tisztségviselők arra számítanak, hogy így átláthatóbbá válik az álhírek elleni küzdelem. Ide tartozik például a hamis információkat tartalmazó hirdetések letörése vagy épp a megbízható források elérhetőségének segítése.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.