Görögország újranyitotta a reptereit, visszatértek a turisták Velencébe is

Santorini turizmus koronavírus Görögország
People walk in the empty alleys in the town of Oia in the island of Santorini on June 14, 2020 as the country prepares for the return of tourists to Greece from around 30 countries by air, sea and land. - From the emblematic island of Santorini, Greek Prime Minister said on June 13 that Greece is "ready to welcome tourists" in complete safety after the coronavirus lockdown, whose impact on tourism will be "significant". With its postcard landscape splashed with sunshine, the island of Santorini, one of the most touristic in Greece, awaits the return of tourists on June 15, divided between impatience to revive its effervescence and fear of seeing the coronavirus emerge from which it had so far been preserved. (Photo by ARIS MESSINIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Görögország megnyitotta hétfőn a két legnagyobb repterét a külföldi járatok számára, abban a reményben, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett három hónapos vesztegzár után újraindíthatja a számára létfontosságú idegenforgalmat. Olaszországban is megnyitották hétfőn a milánói nemzetközi repülőtér újabb terminálját, és ismét lehet esküvői partikat, búcsúkat és fesztiválokat is rendezni az országban.
Vágólapra másolva!

Újra fogadja a külföldi járatokat az athéni és a szaloniki repülőtér, már nem lesz kötelező ott az utasok tesztelése. Vizsgálni fogják azonban az európai uniós repülésbiztonsági ügynökség által járványügyi szempontból kockázatosnak minősített országokból érkezőket, és a teszteredményektől függően 14 napos karanténba zárhatják őket.

Az olasz, a spanyol és a holland járatokra vonatkozó tilalmat feloldották,

de érvényben maradnak a Nagy-Britanniából és Törökországból érkező utasokra vonatkozó korlátozások.

A kisebb regionális, így a görög szigeteken lévő repülőtereken július elsején oldják fel a korlátozásokat a külföldi járatok számára.

Hétfőtől megnyitják a szállodákat, a múzeumokat és a sporttermeket is.

Öt napja nincs új fertőzött

Görögországban mintegy 700 ezer ember dolgozik az idegenforgalomban, amelynek a részesedése a görög GDP-ben mintegy húszszázalékos, ezért a gazdaság talpra állítása szempontjából nagy jelentősége van az ágazatnak. Görögország alig két éve lábalt ki a tízéves adósságválságból.

Tavaly mintegy 33 millió turista kereste fel a földközi-tengeri országot,

amiből 19 milliárd eurós bevételre tettek szert.

Turisták sétálnak Santoriniben június 14-én Forrás: AFP/Aris Messinis

A márciusban bevezetett korlátozásoknak köszönhetően Görögországban sikerült megfékezni a koronavírus terjedését, az igazoltan fertőzöttek száma alig haladta meg a háromezret, ami arányaiban viszonylag kis szám a többi uniós országhoz képest. A hivatalos adatok szerint

vasárnap már ötödik napja nem volt új fertőzött.

Eddig 183-an haltak bele a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe.

Tesztelési kampányt indítottak a nyári szezon előtt

A karantén azonban térdre kényszerítette az országot, és Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök konzervatív kormánya most nehéz feladat elébe néz: meg kell nyitnia az országot a külföldi látogatók előtt, miközben orvosolnia kell a fertőzés újabb fellendülése miatti hazai aggodalmakat. A görög közegészségügyi hatóságok május végén tesztelési kampányt indítottak az égei-tengeri szigeteken, hogy kiszűrjék a koronavírussal fertőzötteket a nyári turistaszezon előtt.

Kiriákosz Micotákisz szombaton a festői szépségű Santorini szigetén azt hangoztatta újságírók előtt, hogy

elsődleges feladatának tartja azt, hogy Európa legbiztonságosabb idegenforgalmi célpontjává tegye Görögországot.

– Jöhetnek Görögországba, fantasztikus élményben lesz részük. Ülhetnek egy verandán, gyönyörű kilátással, ihatják a finom assyrtiko bort, élvezhetik a tengert – mondta Micotákisz. Megjegyezte ugyanakkor, hogy bizonyos dolgokat - például az ücsörgést a zsúfolt tengerparti bárokban - nem fogják engedélyezni az idei nyáron.

A magyarok korlátozások nélkül repülhetnek Olaszországba

Olaszországban megnyitották a milánói nemzetközi repülőtér újabb terminálját is, így már 150 járat indul újra európai városokba. A nemzetközi légikikötő EU-s járatai

több mint három hónap leállás után állnak ismét forgalomba.

A római Leonardo Da Vinci, más nevén a fiumicinói repülőtéren hétfőn már száz járat közlekedett.

Keddtől nyit újra a fapados járatok repülőtereként ismert római Ciampino, ahol az elsők között indulnak újra a Róma-Budapest közötti gépek. A Magyarországról érkezők engedély és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak Olaszországba, viszont az Olaszországból Magyarországra érkezőkre továbbra is vonatkozik a hatósági karantén.

Újra lehetnek búcsúk, fesztiválok is

A korlátozások lazításának harmadik fázisa az eddig még zárva tartott szolgáltatások, létesítmények újranyitása. Házasságot már májustól lehetett kötni, de most eltörölték az esküvői ünneplésre vonatkozó korlátozásokat is, vagyis korlátlan számú vendéget lehet meghívni, a partikon egyedül a távolságtartást kell biztosítani.

A járvány időszakában mintegy négyezer esküvő maradt el.

Hétfőtől megnyitották a játszótereket, újraindultak a nyári gyerektáborok, működnek a mozik, a színházak és a koncerttermek is, bár ezek üzemeltetői kevés látogatóra számítanak. Várhatóan sokkal többen mennek majd az újranyílt játéktermekbe, valamint a szintén újranyitott szabadtéri szórakozóhelyekre, diszkókba.

Ismét engedélyezett a falusi búcsúk és a fesztiválok megtartása is. Nyílt téren legfeljebb ezer ember tartózkodhat egyszerre, legalább egyméteres távolságot tartva egymástól.

Velencében újra megteltek a kávéházak

Az oktatási intézményeket néhány napra megnyitják a június 17-ei érettségi szóbeli vizsgákra. Az írásbeli az idén elmaradt, és az oktatási tárca ígérete szerint a szóbelin sem buktatnak meg senkit.

Mintegy 500 ezer diák tesz érettségi vizsgát.

A tanév a tervek szerint szeptember közepétől indul újra, addigra kell átalakítani az iskolákat a diákok biztonságos fogadására.

Hétfőtől egész Olaszországban használható az Immuni nevű ingyenes kontaktkereső alkalmazás, amelyet eddig négy tartományban vezettek be kísérleti jelleggel, kétmillió önkéntes csatlakozásával. Az eredményességhez a szakértők szerint hatvanszázalékos részvételre van szükség.

Június 15-étől Szlovénia, Svájc, Franciaország és Ausztria is újranyitja határait az olaszok előtt karanténkötelezettség nélkül. A hétvégén a velencei Szent Márk téren ismét sorok álltak a dózsepalotánál, és a kávéházak is megteltek.