szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiába csípnek meg egy fertőzöttet és szállnak rá egy másik emberre, a vírus attól még nem kerül át.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

 A szúnyogok, illetve csípésük révén biztosan nem lehet elkapni a Covid-19 betegséget okozó vírust – ez a legfontosabb üzenete annak a kutatásnak, amelyet a három leggyakoribb szúnyogfajta vizsgálatával végeztek amerikai kutatók.

Az IFL Science cikke szerint a tudósok az Aedes aegypti, az Aedes albopictus, és a Culex quinquefasciatus fajták segítségével kutattak azután, vajon a szúnyogok is terjeszthetik-e a koronavírust.

A szakemberek azt találták, hogy a szúnyogok nem képesek a patogén (ez esetben a világjárványért is felelős kórokozó) hordozására, így pedig továbbadni sem tudják azt. Azzal tehát, hogy rászállnak egy fertőzött emberre, és onnan egy másik, de egészséges személyre,

a vírus nem kerül át.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már korábban is hangsúlyozta, hogy a szúnyogok aligha képesek terjeszteni a koronavírust. Az elhangzottakat most már tudományos vizsgálat is igazolja. A vonatkozó tanulmány a Scientific Reportsban jelent meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.