szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nagyot ment ma Heves megye "átadásban".

Azok után, hogy 18-an adtak át egy 19 kilométeres autóutat Maklárnál, sikerült újat mutatni átadás-fronton Heves megyében.

Egerben a vár több mint félmilliárd forintból helyreállított Zárkándy-bástyáját is átadták hétfőn, ahol a szalagfogásra nem hostess-hölgyeket kértek fel, hanem két középkori viseletbe bújtatott vitézt:

MTI/Komka Péter

Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere az ünnepséges elmondta, a vár többi, még felújításra, kialakításra váró része is lépésről lépésre elkészüljön. Terveik szerint a rekonstrukció következő eleme egy függőhíd lesz, amely új attrakcióként egyszerre jelent majd plusz vonzerőt és könnyíti meg, illetve teszi élményszerűbbé a Dobó István Vármúzeumba látogatók mozgását.

Habis László (Fidesz-KDNP), a város korábbi polgármestere azt mondta: a pusztuló Zárkándy-bástyát kétszeri kormánydöntéssel sikerült megmenteni az utókornak - fogalmazott, jelezve: a helyreállítás több mint bruttó 623 millió forintba került, ahhoz a program mellett a Belügyminisztérium biztosította a pénzügyi fedezetet.

A Zárkándy Pál egykori egri várkapitány nevét viselő építmény és az ahhoz épített fülesbástya a vár belső udvarának északkeleti sarkán található.

Sajátossága, hogy az Eger-Putnok vasútvonal a vár keleti fala és a bástya között halad el, így fizikailag is leválasztva a védművet a teljes komplexumról.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.