szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legtöbb pénz – 18 milliárd forint – a kormányzati kommunikáció terjesztésére ment el.

Az állami szervezetek és cégek kommunikációs feladatainak ellátására közel 26 milliárd forintot fordított a magyar kormány a második negyedévben – a munkát ezúttal is a kormány kedvenc ügynöksége, Balásy Gyula cége végezte.

Az Átlátszó szerint a költésekről szóló dokumentációt a Nemzeti Kommunikációs Hivatal mint ajánlatkérő jelentette meg az uniós közbeszerzési közlöny legfrissebb, csütörtöki számában. A hivatal Rogán Antalhoz tartozik, és annak érdekében hozták létre, hogy felügyelje az állami szervek reklámköltéseit.

A közel 22 milliárd forintos pályázatra most is csupán egy ajánlat érkezett, méghozzá a Balásy Gyulához kapcsolható cégektől.

A lap arról is ír, hogy a kevés beérkező ajánlat oka maga a keretszerződés, amelyben már korábban kiválasztották azt a céget, ami az állami megbízásokért pályázhat, egy ajánlatnál pedig árverseny sincs.

A legtöbb pénz (18 milliárd forint) a kormányzati kommunikáció terjesztésére ment, de a 21,9 milliárd forintos összegből másra is költöttek a New Land Media és a Lounge Design Kft.-n keresztül. Ezen felül egy 3,3 milliárd forintos megbízás a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség médiaügynökségi és kutatási feladatainak az ellátására szól. Ezt a pályázatot szintén a Balásyhoz kapcsolható New Land Media és a Media Dynamics Kft. párosa nyerte. De egy másik, negyedévre szóló 396,6 milliós pályázatot is behúzott a New Land Media és a Lounge Design.

Az Átlátszó írása szerint egy olyan negyedéves tájékoztató is kikerült, amit a Nemzeti Kommunikációs Hivatal nem Balásy cégeivel kötött meg: ez a szerződés 2,17 milliárd forintról szól, és a Mediator Group Reklámügynökség Kft. nyerte el.

Az NKH-nál a jó fideszes kapcsolatokkal rendelkező Balásy cégei 2016 után kerültek monopolhelyzetbe, miután a két versenytárs, Csetényi Csaba és Kuna Tibor kikerültek a hatalom kegyeiből.