szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A zenész egy életképesnek tűnő tervvel állt elő, de nem fűz nagy reményeket a kormány fogadókészségéhez.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában
Építő javaslat
Magyarországon láthatóan nincs járvány, járványveszély van. Nem igazán értem, miért nem jutott senki eszébe, hogy a fesztiválok betiltása helyett, az állami szervek és a fesztiválok nagyszerűen együtt tudnának működni a megelőzésben, illetve a szűrésben, hiszen a fesztiválok közönsége a jegyvásárlása okán regisztrál, jól nyomon követhető, tehát semmi mást nem kellene csinálni, mint a koncertlátogatókat a belépésük előtt le kellene tesztelni, akár mindkét ismert módszerrel. Aki a gyorsteszten pozitív eredményt produkál, az nyilván nem mehetne be a rendezvényre, akit a biztosabb, de lassabb teszt szűr ki, azt is viszonylag gyorsan ki lehetne emelni a tömegből, ezzel egyrészt lenne egy csomó adat a népesség ezen részének átfertőzöttségéről, másrészt minimalizálni lehetne a szuperfertőzők megjelenését ezeken a rendezvényeken, harmadrészt még mindig olcsóbb lenne, mint az iparág totális csődje vagy egy esetleges több milliárdos mentőcsomag, amiről a háttéregyeztetésekben mostanában szó van.
De gondolom, ez azért nem lesz, mert bár logikus, de dolgozni kéne / kellett volna a nemzetmentő szónoklatok helyett. Együttműködést kívánna, az meg milyen már, hogy nem az operatív törzsnél van a bölcsek köve, hanem egy csomó adat „nyilvánosabb” lenne, ha akarnák, ha nem. Úgyhogy várjuk az orákulum kinyilatkoztatását.

Még mindig nem dőlt el, hogy feloldja-e a kormány augusztus 15-e után a rendezvények 500 fős korlátozását, és lehet-e majd fesztiválokat, koncerteket tartani.

Lovasi András nemrég a Facebookon Építő javaslat címmel tett közzé egy hosszú bejegyzést, amelyben azt írta, nem érti, miért nem jutott senkinek eszébe a fesztiválok betiltása helyett, hogy az "állami szervek és a fesztiválok nagyszerűen együtt tudnának működni a megelőzésben, illetve a szűrésben, hiszen a fesztiválok közönsége a jegyvásárlása okán regisztrál, jól nyomon követhető, tehát semmi mást nem kellene csinálni, mint a koncertlátogatókat a belépésük előtt le kellene tesztelni, akár mindkét ismert módszerrel".

A zenész szerint, aki a gyorsteszten pozitív eredményt produkál, az természetesen nem mehetne be, de akit a lassabb teszt szűr ki, azt is hamar ki lehetne emelni a tömegből. Lovasi hozzátette: úgy véli, ezzel a módszerrel

  • egyrészt lenne egy csomó adat a népesség ezen részének átfertőzöttségéről,
  • másrészt minimalizálni lehetne a szuperfertőzők megjelenését ezeken a rendezvényeken,
  • harmadrészt még mindig olcsóbb lenne, mint az iparág totális csődje vagy egy esetleges több milliárdos mentőcsomag, amiről a háttéregyeztetésekben mostanában szó van.

De gondolom, ez azért nem lesz, mert bár logikus, de dolgozni kéne / kellett volna a nemzetmentő szónoklatok helyett. Együttműködést kívánna, az meg milyen már, hogy nem az operatív törzsnél van a bölcsek köve, hanem egy csomó adat „nyilvánosabb” lenne, ha akarnák, ha nem. Úgyhogy várjuk az orákulum kinyilatkoztatását

– zárta bejegyzését Lovasi András.

Két héttel ezelőtt, amikor több zenekar is sérelmezte, hogy focimeccseket lehet tartani, koncerteket viszont nem, Lovasi is megszólalt az üggyel kapcsolatban, akkor azt írta, míg például Németországban egyszerűbben és tisztességesen intézték a koncertek kérdését, addig Magyarországon a nyilvános ígérgetésen és néhány zenei pályázaton kívül semmivel nem segítettek a zenészeknek.