szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Filmben és zenében is.

Filmrészletekkel kísért film-zene koncert várja a közönséget július 30-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon az Óbudai Danubia Zenekar előadásában Marcello Rota vezényletével.

A film-zene koncert programját Federico Fellini filmrendező születésének 100. évfordulója alkalmából állították össze, így egyebek mellett az Országúton, a Cabiria éjszakái, az Édes élet és az Amarcord című filmek dalai szólalnak meg Cristina Mosca olasz szoprán közreműködésével.

Federico Fellini filmjeinek zeneszerzője Nino Rota volt, akinek unokaöccse, Marcello Rota vezényel a csütörtöki esten.

A koncertet csak egy alkalommal és csak a Margitszigeten adják elő.

Federico Fellini az egyik legnagyobb olasz filmes, akit első olaszként jelöltek rendezői Oscar-díjra, s négy alkotása is nyert a legjobb külföldi filmek között. A művész-rendező nevét világszerte számtalan intézmény őrzi, Budapesten a többi közt moziterem és a Római Kultúrbisztró.

Arról, hogy a magyar filmeseknek mit jelent, ebben a cikkünkben olvashat.

Csatlós Hanna Kult

„Felkavar már az is, ahogy rá gondolok” – 100 éves lenne Federico Fellini

Azt mondják, zseniális volt a humora. Hogy szerette az életet. Koreográfiákat látott a hétköznapi történésekbe. Mélyen elkötelezett líraisága a mai napig lenyűgöző. Federico Fellini ma ünnepelné a 100. születésnapját, és ebből az alkalomból hét magyar filmrendező osztotta meg velünk a vallomását arról, hogy milyen hatást gyakoroltak rá Fellini filmjei. Elmondják, hogy miért rajonganak érte – vagy éppen miért nem –, és hogy szerintük kiállta-e a Maestro életműve az idő próbáját.