Kijárási korlátozások, újabb szigorítások Európában a koronavírus miatt

Coronavirus precautions in Belgium 2020,Belgium,Brussels,Coronavirus,Covid-19,precautions
koronavírus belgium brüsszel
BRUSSELS, BELGIUM - JULY 30: People wearing mask walk at a street as restrictions have been reimposed for activities such as family meeting rules, shopping and meetings after coronavirus cases have increased in Brussels, Belgium on July 30, 2020. Dursun Aydemir / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Újabb rekordokat döntött a koronavírus-járvány több európai országban. Anglia északi részén szigorítottak a kijárási korlátozásokon, Belgiumban sorra büntetik meg az embereket, mert nem tartják be a járványügyi szabályokat, Bukarestben és több más román nagyvárosban már helyhiány van a kórházak intenzív osztályain.
Vágólapra másolva!

Péntek délutánra átlépte a 17,5 milliót a világon az új koronavírussal fertőzött betegek száma.

A legtöbb eset az Egyesült Államokban van leginkább, ahol 4 494 601 fertőzött volt péntek reggelig, 152 055-en haltak meg, és 1 414 155-en meggyógyultak.

A második legtöbb eset Brazíliában van, ahol 2 610 102 fertőzöttről, 91 263 halálos áldozatról és 1 956 807 gyógyultról tudni. A harmadik India, 1 634 746 fertőzöttel, 35 718 halálos áldozattal és 1 055 348 gyógyulttal.

Védőmaszkot viselő utasok várják a metrót Sao Paulóban 2020. június 24-én. Forrás: MTI/EPA/EFE/Sebastiao Moreira

A negyedik Oroszország, ahol 832 993-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 13 778-ra, a gyógyultaké pedig 628 482-re emelkedett. Iránban 301 530 fertőzöttet, 16 569 halálesetet és 261 200 gyógyultat tartanak számon.

Anglia északi részén szigorítottak a kijárási korlátozásokon, miután ott is nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma. Összesen négymillió embert érintenek a szigorítások Észak-Anglia legnagyobb városában, Manchesterben és környékén, illetve Yorkshire nyugati, valamint Lancashire keleti részén.

Az óvintézkedéseket a muszlim áldozati ünnep (Íd al-Adha) közeledtével vezették be. A szóban forgó területeken jelentős számban élnek brit pakisztániak, és túlnyomó többségük az iszlám vallás híve.

Az érintett térségekben élőket arra kérték, hogy a külön háztartásban élők se otthon, se egyéb helyszíneken ne találkozzanak. Ugyanakkor az emberek saját családtagjaikkal felkereshetik az ivókat és az imahelyeket, és dolgozni is bejárhatnak. A szabályt megszegőket 100 font (körülbelül 38 100 forint) pénzbírsággal sújthatják.

Nagy-Britanniában csütörtökön 846 új esetet jelentettek. Június 28-a óta nem regisztráltak ilyen sok fertőzöttet egy nap alatt.

- mondta Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a Sky tévécsatornának.

- tette hozzá. A tárcavezető szerint Európában már a második hullám figyelhető meg. Hancock szerint Nagy-Britannia még nem tart itt, és a kormány minden tőle telhetőt megtesz az emberek egészségének megvédése érdekében.

Belgiumban sorra büntetik meg az embereket, mert nem tartják be a járványügyi szabályokat.

A belga rendőrség szerint a bírságok legtöbbjét az arcmaszk viselésének elmaradása miatt szabták ki. Maszk ugyanis a közlekedési eszközökön, üzletekben, valamint a belga főváros sétáló- és bevásárlóutcáin, és olyan járdáin is kötelező, amelyeken nem tartható meg az előírt, legalább másfél méteres biztonságos távolság.

Jelentős számú bírságot szabtak ki a szabad téren, padokon vagy fűben leülve megpihenőkre is, ugyanis

a lakást elhagyni hosszú ideig csak séta vagy sportolás céljából szabadott,

minden egyéb szabadidős tevékenység tilos volt.

Sokakat bírságoltak meg az éjszakai szórakozóhelyek környékén a távolságtartás szabályának megszegése, valamint éttermeket és bárokat a kötelező, jelenleg 22 órai bezárás megszegése miatt is.

A szabályszegések és az emiatt kiszabott bírságok száma folyamatosan növekszik. Az országban több mint egy hete újra egyre gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-járvány. A fertőzöttek átlagos száma napi 330 fölé emelkedett.

Sophie Wilmés belga kormányfő hétfőn jelentett be újabb országos szigorításokat a koronavírus belgiumi terjedésének gyorsulása miatt. Az új szabályok értelmében a társas összejöveteleken háztartásonként a korábbi tizenöt helyett öt ember vehet részt a higiéniai előírások betartása mellett.

Ez alól az esküvők képeznek kivételt, ahol a résztvevők létszámát tíz főben határozták meg. Kültéri rendezvényeken 200, a beltérieken 100 ember vehet részt,

a védőmaszk viselése minden zárt térben kötelező.

A rendelkezések szerint a bevásárlást, amely 30 percnél nem tarthat tovább, egyedül kell végezni.

Az egyre súlyosbodó járványhelyzetre hivatkozva kedden az észak-belgiumi Antwerpen tartomány számos korlátozás mellett éjszakai, 23 órától reggel hat óráig tartó kijárási tilalmat rendelt el, ugyanis a belgiumi új esetek csaknem felét erről a területről jelentik.

Spanyolországban eddig 285 430 fertőzöttet, 28 443 halálos áldozatot és 150 376 gyógyultat regisztráltak. A spanyol egészségügyi hatóságok utasítására egy gazdaságban csaknem 100 ezer nyércet ölnek le, miután nagy részük koronavírus-pozitívnak bizonyult. Úgy fedezték fel a vírust hordozó állatokat Madridtól 200 kilométerre északra, hogy

a gazdaság egyik dolgozójának feleségénél kimutatták a vírust.

Azóta a férjénél és hat másik munkásnál is pozitív lett a COVID-19-teszt. A hatóságok kezdetben csak az állatok elkülönítését rendelték el, azonban néhány héttel később, többszöri tesztelés után úgy döntöttek, hogy le kell ölni a prémükért tenyésztett kisragadozókat,

mert a vizsgált állatok 80 százalékának tesztje pozitívnak bizonyult.

A hatóságok tájékoztatása szerint a társaság kártérítést kap az elpusztított állatok után.

Koronavírussal fertőzött állatokat a világ legnagyobb nerctermelő országaiban, Dániában és Hollandiában is találtak, és bár az állatok tüneteket nem mutattak, a gazdálkodók védelmében több százezret megsemmisítettek.

Olaszországban a fertőzöttek száma 247 158, a halálos áldozatoké 35 132, és 199 796-an gyógyultak fel a Covid-19-ből.

Törökországban 229 891 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma 5674, a gyógyultaké 213 539. Franciaországban 222 469 fertőzöttről, 30 241 halálos áldozatról és 81 632 gyógyultról tudni.

Buszra váró emberek Isztambulban 2020. július 30-án. Forrás: Anadolu Agency via AFP/Muhammed Enes Yildirim

Németországban 209 653 a fertőzöttek száma, 9221 a halottaké, 192 000-en meggyógyultak. A hatóságok a járvány szempontjából

kockázatos területté nyilvánítottak három spanyol tartományt, Katalóniát, Aragóniát és Navarrát. Akik innen térnek vissza Németországba, teszteltetniük kell magukat.

A német szövetségi egészségügyi minisztérium közlése szerint az említett három tartományban az elmúlt hét napban átlépte a százezer lakosra jutó új fertőzöttek száma az ötvenet, ami a járvány felerősödését jelzi.

A hivatalosan is kockázatossá nyilvánított területekről visszatérőkre hamarosan vírustesztelési kötelezettség léphet életbe. A külügyminisztérium már kedden a Katalóniába, Aragóniába vagy Navarrába tervezett turistautak elhalasztását tanácsolta, bár formális figyelmeztetést még nem adott ki e spanyol tartományokra vonatkozóan. A hivatalos figyelmeztetés lehetővé tenné az utazók számára foglalásaik díjmentes törlését, az eltanácsolás ennél enyhébb fokozatot jelent.

A világ legtöbb országa a koronavírus szempontjából a kockázatos területek listáján szerepel Németországban,

kivéve az Európai Unió és a schengeni övezet legtöbb országát - eltekintve Luxemburgtól, ahol az új fertőzöttek nagy száma veszélyesnek tekinthető.

Kanadában 117 677 fertőzöttet, 8974 halálos áldozatot és 102 344 gyógyultat tartottak számon péntek reggeli adatok szerint.

Továbbra is gyors ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, egymást követő harmadik nap regisztráltak ezer fölötti új beteget,

a kórházi ellátásra szorulók száma is rekordot döntött.

Az adatok alapján csütörtökön 1090 új esettel 69 884-re nőtt a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma, a halottaké pedig húsz újabb halálos áldozattal 1693-ra, miközben eddig 38 752-en gyógyultak meg, közülük 598-an csütörtökön. Az aktív betegek száma 29 439-re emelkedett. Az ezt megelőző napon, szerdán minden eddigi rekordot meghaladó, 1197 új fertőzöttet regisztráltak az országban.

Védőmaszkot viselő utasok egymás mellett egy kijevi metrószerelvényen 2020. július 16-án. Forrás: NurPhoto via AFP/Maxym Marusenko

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter kiemelte, hogy előző nap rekordszámú, 261 Covid-19-beteget kellett az országban kórházba vinni. A tárcavezető a héten már aggodalmának adott okot a kórházak leterheltségének gyors növekedése miatt. Elmondta még, hogy az egészségügyi dolgozók közül újabb 78 fő kapta el a vírust,

körükben már 8654-en fertőződtek meg a járvány kitörése óta.

Előző nap a legtöbb új beteget, 147-et az ország legfertőzöttebb régiójából, a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből jelentették, továbbá öt újabb halálesetet. Velük együtt a megyében azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 2500-at, a halottaké pedig 260-ra emelkedett.

A második legtöbb új fertőzéses esetet, 111-et ezúttal a szintén nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszk megyében regisztrálták, ahol még két beteg halt bele az elmúlt napban a betegségbe. Az ország második legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben 110 új esettel 8241-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, újabb haláleset nem történt, így a halottak száma továbbra is 132 fő.

Kárpátaljáról 68 új fertőzöttet és kilenc új halálos áldozatot jelentettek. Velük együtt az azonosított betegek száma elérte az 5146-ot, a halottaké 192-re nőtt, míg eddig 2044-en győzték le a kórt.

Romániában újabb 1295 embernél mutatták ki az utóbbi egy napban a koronavírust, ezzel meghaladta az ötvenezret a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma. 39 koronavírusos meghalt, ezzel 2343-ra emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma, a nyilvántartott aktív fertőzötteké pedig már meghaladta a 21 500-at. Közülük 7456-an vannak kórházban, 409-en pedig intenzív terápiára szorulnak.

Bukarestben és több más nagyvárosban már helyhiány van a kórházak intenzív terápiás részlegein, ezért

több helyen a súlyos betegeket próbálják átszállítani a szabad kapacitással rendelkező kórházakba.

Ez azonban roppant kockázatos: egy hetedik hónapban lévő, a koronavírus-fertőzés miatt légzési elégtelenséggel küzdő aradi várandós nőnek csütörtökön leállt a szíve a mentőautóban, amikor átszállították a temesvári megyei kórházba.

Bár többször is újraélesztették, végül nem sikerült megmenteni az életét.

Miután a kormány a helyi hatóságokra bízta a járvány terjedésének megfékezését célzó újabb korlátozások bevezetését, eddig kilenc megyében döntött úgy a helyi járványügyi operatív törzs, hogy a kültéri zsúfolt helyeken is kötelező a védőmaszk viselése és korlátozzák a vendéglátóhelyek nyitva tartását.

Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 87 489 fertőzéses esetet tartottak nyilván pénteken reggel, valamint 4659 halálos áldozatot és 80 680 felépültet.

Védőmaszkot viselő járókelők Hongkong belvárosában 2020. július 27-én. A koronavírus-járvány újabb hulláma, az új esetek számának gyors emelkedése miatt Hongkongban kötelezővé tették a maszk viselését a közterületeken. Forrás: MTI/EPA/Jerome Favre

Ausztráliában a koronavírus-fertőzöttek negyedéről kiderült, hogy nem tartotta be az egészségügyi előírásokat, nem maradt házi karanténban - közölte pénteken a járványügyi szempontból legrosszabb helyzetben lévő ausztráliai állam, Victoria miniszterelnöke.

Az egészségügyi hatóságok az utóbbi két nap járványügyi ellenőrzései során megállapították, hogy több mint ötszáz olyan ember közül, akinek pozitív lett a koronavírustesztje, és emiatt karanténra kötelezték,

130-an nem maradtak otthon, hanem bejártak a munkahelyükre, illetve munkán kívül is emberek közé mentek

- mondta Daniel Andrews.

- fakadt ki a kormányfő sajtóértekezletén.