szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fishing On Orfű alapítója azt mondja, több tízmillió forintot vesztettek amiatt, hogy elmarad a fesztivál.

„Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem erre a döntésre számítottunk, az utolsó két hétben ez már benne volt a levegőben” – mondta Lovasi András, a Kiscsillag zenekar és a Fishing on Orfű fesztivál alapítója az RTL Klub Híradójának azután, hogy a kormány döntött: a járvány miatt továbbra sem engedélyezi az olyan zenés-táncos rendezvények megtartását, ahol 500 főnél többen vannak.

A zenész hozzátette: azzal, hogy a fesztiváljuk, amelyet korábban júliusról augusztus végére toltak, elmarad, több tízmillió forintos káruk keletkezett. „Nekünk nincsenek szponzoraink, és egyéb gazdasági vagy akár politikai támogatóink – bár a kettő Magyarországon sokszor összefügg –, és egyébként is úgy építettük fel ezt a fesztivált, hogy két fő bevételi forrásunk van: a jegybevételek és a vendéglátásból a ránk eső rész. Ez most semmissé vált, így kénytelenek vagyunk ahhoz folyamodni, hogy a közönség támogatását kérjük.” Arra kérik azokat, akik jegyet váltottak a rendezvényre, hogy

a belépőjük árának egy részét hagyják benn, „hogy azt a nagy mínuszt, amivel indulnánk jövőre, mérsékelni tudjuk”.

Abban az esetben, ha a jegyvásárlók mind visszaváltják a belépőiket, a tervek szerint kölcsönt vesznek fel a szervezők. Ám ha ez nem, esetleg nem megfelelő feltételekkel sikerül, akkor a fesztivál jövő évi megrendezése is veszélybe kerülhet – magyarázta Lovasi. Hozzátette ugyanakkor, hogy az első reakciók minden várakozásukat felülmúlták. „Büszkék lehetünk a közönségünkre, klassz azt érezni, hogy ennyire fontos nekik ez a fesztivál” – jelentette ki.

A helyzetüket Lovasi szerint leginkább az rontotta, hogy a kormány tétovázott kimondani: idén nyáron nem lehet nagyszabású, sok embert megmozgató rendezvényeket tartani. Szerinte ha ezt már márciusban bejelentették volna, mindenki jobban jár.

Nem lesznek fesztiválok, folytatódik a magyar zeneipar vesszőfutása

Megszületett a döntés: a kormány augusztus 15-e után sem engedélyez 500 fősnél nagyobb rendezvényeket. Így nem kerül sor az augusztusra második felére átütemezett fesztiválokra és több nagyobb koncertre sem. A most meghozott döntés ilyenformán még nehezebb helyzetbe sodorhatja az eddig is több sebből vérző hazai zenei- és rendezvényipart.