Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Azonnali hatállyal felbontotta a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel kötött szerződését Zsámbéki Gábor, miután az egyetem kuratóriumának élére Vidnyánszky Attilát nevezték ki.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

"Zsámbéki Gábor, aki 1979 óta oktatott színészosztályokat, felbontotta szerződését a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel. Szeptember 1-től, az új kuratórium belépésétől kezdve már nem tanít ott" – közölte az oktató.

A Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színházigazgató, illetve a Budapesti Katona József Színház alapító tagja azt is megjegyezte, hogy döntéséről további nyilatkozatot nem kíván adni, ám figyelembe ajánlotta a növendékei által előadott videót, melyet az SZFE Youtube-csatornájára töltöttek fel július elején. Ebből világossá válhat, miként gondolkodik a kialakult helyzetről és az ezt megelőző eljárás módjáról - üzente.

A videó leírása:
"Az eljárás forgatókönyvét 25 századdal ezelőtt megírták.
A törvény megszavazása 5 perc 7 másodpercig tartott."

Az ügy előzménye, hogy pénteken jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium, hogy Vidnyánszky Attila rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója lett a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke.

A tárca közleménye szerint a kuratórium tagja lesz Bacsa György, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező és Világi Oszkár, a Slovnaft Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója.