szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Színház- és Filmművészeti Egyetem szenátusa szerint erőszakos térfoglalás az egyetemre erőszakolt modellváltás, Zsámbéki Gábor mellett Gáspár Máté is otthagyja az intézményt.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Miután kiderült, hogy az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila lett, Zsámbéki Gábor 41 év után azonnali hatállyal felbontotta a szerződését az intézménnyel. De nincs egyedül, csatlakozott hozzá Gáspár Máté, az Elméleti és Művészetközvetítői Intézet megbízott vezetője is. Mint Facebook-posztjában írja, az ITM és az egyetem korábban megállapodott a kuratórium tagjai kiválasztási szempontrendszerében.

„Ez a szempontrendszer egyszerre volt értékelvű és praktikus, képviselte az egyetemi ethoszt és szem előtt tartotta a valódi innováció személyi feltételeit. Az SZFE bázisdemokratikus, mégis hatékony jelöltállítási folyamata ezt a sorvezetőt követve nevezett meg 12 főt a kuratóriumba és a felügyelő bizottságba. A névsort június 16-án eljuttattuk az ITM miniszterének és a sajtónak is.” Erre válasz azóta sem érkezett, viszont kijelölte minisztérium a kuratórium tagjait és elnökét, ez egy ITM közleményben mintegy mellékesen megemlítve került nyilvánosságra, s jutott így az SZFE tudomására.

Gáspár hosszasan érkeli a bejegyzésében kijelölt személyeket, végül megállapítja, hogy a grémium szerinte alkalmatlannak tűnik az egyetem által előzetesen megfogalmazott és kommunikált elvárásrendszernek, kollektív szerepvállalásuk számára objektíve elfogadhatatlan.

„Belátva azonban, hogy a miniszteri döntés megmásítására nincsen ráhatásom, a kuratórium személyi összetétele, az abból kiolvasható hatalmi szándékok, a modellváltás elve és gyakorlati megvalósítása elleni tiltakozásul egyetemi oktatói megbízásomról és egyéb funkcióimról ezennel lemondok”.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem szenátusa szombat este - az intézmény bejáratáról készült gyászkeretes fotóval illusztrált -  közleményben állapítja meg, hogy a modellváltás „valódi célja nem az oktatás korszerűsítése, színvonalának emelése, hanem a minőséget és a hagyományokat semmibe vevő erőszakos térfoglalás, a szabad gondolat korlátozása”.

A szenátus szerint a kuratórium névsora világossá tette, hogy az egyetem szempontrendszerét a minisztérium nem vette figyelembe. Szemben a korábban lebegtetett lehetőséggel az egyetem egyetlen képviselője sem kapott helyet a testületben.

„A kuratórium nem ismeri az SZFE valós működését. Vidnyánszky Attila személyében olyan elnök kapott felhatalmazást, aki nyilatkozataival évek óta következetesen és céltudatosan rombolja egyetemünk hírnevét. A kuratórium további tagjainak ugyanakkor nincs számottevő felsőoktatási tapasztalata” – hangsúlyozzák.

Fodor Tamás színész-rendező, a Stúdió K alapítója szerint a helyzet alkalmas az iróniára és a szörnyülködésre, de komolyabb válaszok kellenek. Facebook-oldalán azt írja:

"Úgy tudom, létezik egy hallgatói szakszervezet. Fel kell tölteni! Annak a hallgatónak, akinek nincs pénze a tagdíjat fizetni, boldogan adnék, itt a címem, kérek egy jelzést, és küldök.
Ugyanígy az oktatókat arra bíztatnám, hogy induljanak el szakszervezeti úton, alapítsanak egyetemi alapszervet. Majd hozzanak létre sztrájkbizottságot, amit a törvény megenged.Vegyék fel a kapcsolatot jogvédő szervezetekkel, és vértezzék fel magukat jogszabályi készségekkel. Hívják ki tárgyalásra az új tulajdonosi testületet. Tegyék ezeket nyilvánossá.
Mi pedig hozzunk létre szolidaritási testületeket, és álljunk ki a hallgatók és tanáraik mellett. (Nézzünk rá a színházba járók számára, vagyunk elegen).
Nyilvánosságot! Készüljünk az évnyitóra! Ez itt mostantól nem szórakozás, hanem dráma.
A színház a cselekvés művészete, nem a sírásé. Oszd meg, és ne engedj, hogy uralkodjanak!"