szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az osztrák férfi elismerte, hogy hülyeséget csinált. Még nem tudni, hogy vádat emelnek-e ellene.

Megrongált egy kétszázéves szobrot egy osztrák turista az észak-olaszországi Possagno egyik múzeumában. A férfi akkor törte le Paolina Bonaparte gipszmásának három lábujját, amikor mellé ült, hogy fotózkodjon vele – adta hírül a CNN.

A férfit nem volt nehéz azonosítani: gondatlan mozdulatát rögzítette a biztonsági kamera, korábban pedig – mint a múzeum minden látogatójának a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése és monitorozása érdekében – meg kellett adnia a nevét és az elérhetőségét.

Amikor a rendőrség felhívta a telefonszámát, a felesége vette fel, aki sírva fakadt, és beismerte, hogy a férje tett kárt az alkotásban. Az ugyancsak felzaklatott férfi azután beismerő vallomást tett, úgy fogalmazott: hülyeséget csinált. Treviso egyik bírósága dönt arról, hogy vádat emelnek-e ellene.

A megrongált gipszmodell Antonio Canova alkotása, amelynek gipszből faragott mása a római Borghese Galériában van kiállítva. A múzeum szerint elképzelhető, hogy a szobornak nemcsak a lábujjai sérültek, hanem az alapja is – ezt szakértői vizsgálatok sorával derítik majd ki.