szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A zenész elárulta, miért perelte be a Beatlest.

Paul McCartney hivatalosan 1970. április 10-én jelentette be, hogy távozik a Beatlesből, szakmai nézeteltérésekre hivatkozva a többi taggal, John Lennonnal, George Harrisonnal és Ringo Starr-ral.

Nem sokkal később McCartney pert indított az együttes hivatalos feloszlását kérve, és évekkel később elnyerte a Beatles zenéjére vonatkozó jogokat a EMI lemezvállalattól, és a zenei kiadó Allen Kleintől egy hosszú jogi eljárást követően.

A GQ magazinnak adott friss interjújában McCartney elmondta: emiatt „úgy tartották róla, hogy ő oszlatta fel a Beatles-t, és ő az a szemétláda, aki beperelte a barátait”.

Mint mondta, az együttes perbe fogása volt „az egyetlen mód”, hogy megakadályozza, hogy a zenéjüket olyanok vegyék védelmükbe, akikről a zenész úgy vélte, „nem a Beatles legjobb érdekét tartották szem előtt”.

„Az egyetlen megoldás számomra, hogy megmentsem a Beatlest és az Apple-t (az együttes feloszlása után ugyanis a cég is veszélybe került – a szerk.), amely lehetővé tette, hogy megjelentessük az Anthology című albumunkat és több remek Beatles-lemez újrakevert változatát, az volt, ha beperlem az együttest” – mondta McCartney.

„Ha nem tettem volna, minden Allen Kleinhoz kerül – állította. – Egyetlen lehetőségem maradt, hogy ezt elkerüljem – és eszerint cselekedtem. Azt mondtam: Be fogom perelni Allen Kleint, de arról nem szóltak nekem, hogy nem, ezt nem tudom megtenni, mert ő nem érintett.” Így a Beatlest kell perelnie.

A zenész azt mondta, emiatt mindenki éveken át azt hitte, „az együttesben mind utáltuk egymást”, amit „félreértésnek” nevezett.

McCartney úgy fogalmazott, az együttes beperlése „iszonyú” volt, mivel ő volt az egyetlen négyük közül, aki nem bízott Kleinban. A sajtó negatív visszhangját, ami emiatt érte, „fájdalmasnak” nevezte.

Tudtam, hogy ha sikerül megmenteni a bandát, azt értük teszem [a Beatles többi tagjáért]. Mert ők készek lettek volna elárulni. Imádták ezt a Kleint. Én meg azt mondtam: „Ő egy kib***tt idióta.”

A zenész elmondta, hogy a veszekedések, amelyek a Beatles feloszlásához vezettek, egyszerűen annak voltak köszönhetőek, hogy „családokban vannak viták”, majd kijelentette: „Valaki ezt akarja, valaki pedig azt”.

Korábban, a Black Lives Matter egyik rendezvényén McCartney elárulta, hogy a Beatles 1964-ben dühösen visszautasította, hogy egy szegregált közönség előtt játsszon.