szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Peter Dinklage színpadon már kipróbálta magát Cyranóként.

Peter Dinklage főszereplésével készül film Edmond Rostand 1897-ben megjelent, Cyrano de Bergerac című verses drámájából. A Trónok harca színésze tavaly a színpadon formálta meg Cyranót.

Az MGM stúdió gyártásában készülő musicalben feltűnik Haley Bennett, Brian Tyree Henry és Ben Mendelsohn is. A filmet Joe Wright rendezi, forgatókönyvét Erica Schmidt írja. Zenéjét a The National nevű amerikai rockegyüttesből ismert Aaron és Bryce Dessner dalszerző-zenészek jegyzik, a szövegeket pedig a zenekar énekesei, Matt Berninger és Carin Besser írják. A film producerei Tim Bevan és Eric Fellner.

Savinien Cyrano de Bergerac, aki 1619. március 6-án született, és méretes orráról is ismert, Edmond Rostand drámája nyomán vált világhírűvé. A művet először a párizsi Théatre de la Porte Saint-Martin színházban mutatták be, rövidesen pedig szerte Európában, Amerikában és Japánban is hatalmas sikert aratott.

A műből először 1900-ban készített filmet Clément Maurice, amelyet több feldolgozás is követett. Ezek közül a leghíresebb talán a Jean-Paul Rappeneau rendezésében és Gerard Depardieu főszereplésével készült változat.

Rostand világsikerű művéből több opera, 1959-ben pedig Marius Constant zenéjével, illetve Roland Petit koreográfiájával balett is készült.