szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A színésznő korábban minden szerződéskötésre egy seregnyi összeírt problémával érkezett.

Bánsági Ildikó hétfőn írta ki a Facebook-oldalára, hogy felmondott a Nemzeti Színházban. A Kossuth-díjas színésznő kedden az ATV Híradójának azt mondta, hogy döntésének nincs egyetlen oka, az utolsó csepp az volt a pohárban, ami a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül zajlik.

Rájöttem, hogy nincs beszélgetés. Elhittem, hogy van beszélgetés, és úgy láttam, én így ítélem meg, hogy nincs. Hogy ez úgy lezáródott, mert már csak forradalmiskodni lehetett, azt láttam"

- mondta a színművésznő, aki arra a kérdésre, hogy tegnap óta beszélt-e Vidnyánszky Attilával, azt válaszolta: ő nem beadta a felmondását, hanem neki mondta el azt, hogy elmegy.

"Azt mondta, hogy sajnálja. Nem beszéltük ezt ki, hiszen mi sokat beszélgettünk. Minden szerződéskötésre egy kis cetlivel a kezemben mentem. Nem a saját problémáimat feltétlen, hanem a társaimnak a felmerülő problémáit összeírtam egy papírra, hogy el tudjam mondani, hogy mi lenne jó, ha változtatnánk" - nyilatkozta Bánsági.

A színésznő a csatornának elmondta, hogy szerette volna, ha létrejön egy színész kuratórium, ahol meg lehet beszélni a felmerülő problémákat, és ahol minden pontosan le van írva, hogy tudják mihez tartani magukat.

Bánsági Ildikó beszélt arról is, hogy ma már vannak olyanok a szakmában, akik nem beszélgetnek vele, noha korábban jó viszonyban voltak.

"Rádöbbentem arra, hogy valamitől valakik kialakítottak egy olyat, hogy jobboldali, baloldali. Most ez úgy kialakult, és nekem ez nem tetszik. Mert nekem a bal és a jobboldaliak azok nekem a társaim, akiket én szeretek, akikkel mi dolgoztunk. Egy ívásúak voltunk, és tudtunk beszélgetni, és nem volt köztünk árok" - mondta.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem augusztus elején került államiból alapítványi tulajdonba, új kuratóriumának elnöke pedig a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila lett. Az új vezetést azonban nem volt hajlandó elfogadni az egyetem diáksága. Közösségi oldalukon közzétett közleményükben azt írták, feltételeik – melyek szerint az öttagú kuratóriumba három tagot jelölhessen az egyetem szenátusa, két tagot pedig a minisztérium – nem teljesültek. Az egyetem új kuratóriumi tagjainak hírére több egyetemi oktató is bejelentette lemondását.

Sérelmezték továbbá, hogy az általuk összeállított listáról és az egyetem dolgozói közül senki sem kapott kurátori szerepet. Az ITM szerint az intézmény autonómiáját az alaptörvény garantálja.

Június végén, július elején többször is tiltakoztak a Színművészeti hallgatói, legutóbb július harmadikán a Parlament épülete előtt, amikor a ház elfogadta azt a törvénytervezetet, aminek értelmében az intézmény alapítványi tulajdonba került.

Csatlós Hanna Kult

„Nyugtatás lesz és beetetés” – Csáki Judit Vidnyánszky hatalomátvételéről

A Kaposvári Egyetem színházi tanszékének egykori vezetője felidézte, mi történt azokban a napokban, amikor a színészképző felett átvette az irányítást Vidnyánszky Attila. Csáki Judit úgy tippeli, hogy a kaposvári esethez hasonló forgatókönyv mentén fogják „leszalámizni” a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, melynek kuratóriumi elnöke lett a napokban Vidnyánszky.

hvg.hu Kult

Vidnyánszky Attila legerősebb mondatai a Színház- és Filmművészeti Egyetemről

A hét végén kiderült, hogy a kormány által önkényesen kijelölt kuratórium elnökeként Vidnyánszky Attila lesz a Színház- és Filmművészeti első embere. A Nemzeti Színház igazgatójának az elmúlt hetekben adott nyilatkozatai és megnyilvánulásai tulajdonképpen végig ennek a feladatnak ágyaztak meg. Összegyűjtöttük Vidnyánszky Attila leghatározottabb mondatait az intézményről, amelynek a diákjai és oktatói tüntetéssel, tiltakozással és felmondásokkal próbálták megakadályozni, hogy ő vegye át az irányítást.