szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A minisztérium szerint nem nyert bizonyítást, hogy bármilyen zaklatás történt volna a Budapesti Operettszínházban.

A főigazgató és a független szakértők vizsgálata során sem nyert bizonyítást, hogy a Budapesti Operettszínházban bármilyen zaklatás történt volna - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden.

Júniusban közölte az Emmi, hogy Kásler Miklós miniszter utasítására felállt egy bizottság, amely kivizsgálja, hogy a Budapesti Operettszínház főigazgatója megtett-e mindent az intézményben kitört botrány tisztázásával kapcsolatban.

Az Index számolt be arról június elején, hogy megalázásra, zaklatásra panaszkodtak az Operettszínház volt munkatársai. Egy év alatt csak az adminisztrációs területről harmincnégy munkatárs mondott fel, pedig összesen nagyjából negyvenen dolgoznak ott – írta az egyik nyilatkozóra hivatkozva a portál. A megszólalók Kriza Zsigmond ügyvezető kommunikációs stílusát arrogánsnak és véleményesnek nevezték, valamint erősen szexistának.

A közlemény szerint a bizottság a főigazgató (Kiss-B. Atilla) meghallgatása után megvizsgálta a rendelkezésre álló dokumentumokat, és arra jutott, hogy a vezető elvárható gondossággal járt el: megtette a szükséges intézkedéseket, még független szakértőket is felkért az ügy kivizsgálására.

A minisztérium szerint a főigazgató és a független szakértők vizsgálata során sem nyert bizonyítást, hogy a Budapesti Operettszínházban bármilyen zaklató jellegű tevékenység történt volna.

Az Index szerint több furcsaság is van a közleményben. Megkeresték azt a volt operettszínházi munkatársat, aki zaklatással vádolta meg Kriza Zsigmond korábbi ügyvezető igazgatót. Az illető azt állítja, hogy sem az ügy akkori kivizsgálása során, sem most, a minisztériumi vizsgálat keretében nem kereste meg őt senki. Vagyis az ügyet úgy zárták le, illetve úgy állították azt, hogy nem történt zaklatás, hogy őt meg sem hallgatták.

A portál szerint az is furcsa a közleményben, hogy végig egyes számban beszélnek az áldozatról. Ezzel szemben az Index úgy tudja, hogy nem csak egy volt munkatárs tett panaszt Kriza Zsigmondra zaklatás miatt. A vizsgálat viszont ezek szerint csak egy panaszos vádjaival foglalkozott.

Kriza egyébként februárban távozott az Operettszínházból, Kiss-B. ezt egy olyan közleményben jelentette be, amiben azt írta, hogy a színház „teljes arculatváltását és intézményi működési megújítását sikeresen levezénylő Kriza Zsigmond ügyvezető igazgató, feladatai eredményes lezárására és más irányú szakmai feladataira tekintettel, közös megegyezéssel távozik”.

Később azonban már arról beszélt a főigazgató a Hír Tv-nek, hogy "azt tudom mondani, hogy rávetült a gyanú árnyéka, és közös megegyezéssel megváltunk egymástól".