A zeneipar felé is nyitna a népszerű streaming platform

Fortnite, játék
LAS VEGAS, NV - APRIL 21: Twitch streamer and professional gamer Tyler "Ninja" Blevins streams during Ninja Vegas '18 at Esports Arena Las Vegas on April 21, 2018 in Las Vegas, Nevada. Blevins is playing against more than 230 challengers in front of 700 fans in 10 live "Fortnite" games with up to USD 50,000 in cash prizes on the line. He is donating all his winnings to the Alzheimer's Association. (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Egyre lendületesebben nyitna a zeneipar felé a híres streaming platform, a Twitch. Az Amazon tulajdonában lévő cég ugyanis komoly lehetőségeket lát az ázsiai, különösen a dél-koreai popzenében.
Vágólapra másolva!

A Twitch nevű streaming platform rendkívül népszerű a videojátékosok körében, mivel a weboldal elsősorban arra szolgál, hogy játékosok élőben közvetítsék, ahogy különböző videojátékokkal játszanak.

Noha még mindig az esport közvetítések jelentik a tartalmak legnagyobb részét, mára a kínálat sokkal diverzifikáltabb lett, és a közvetítők egyre szélesebb körű tartalmakat streamelnek.


Az Amazon tulajdonában lévő oldal népszerűségét jól mutatja, hogy egy júniusi becslés szerint a Twitch már nagyjából 15 milliárd dollárt ér – írja a CNBC.

Új területek

A szolgáltatás pedig a világ számos pontján igen népszerű, és komoly növekedést mutat az olyan ázsiai piacokon, mint Dél-Korea, Japán vagy Tajvan. A cég pedig különösen nagy figyelmet szentel a növekvő népszerűségének Délkelet-Ázsiában – mondta a Twitch alelnöke, Sunita Kaur.

Világszerte hatalmas népszerűségnek örvend a Twitch Forrás: Twitch (Twitter)

A videojátékok mellett pedig a zene is egyre nagyobb szerepet tölt be a Twitch kínálatában. Kaur személyesen is szorosan kötődik a zeneiparhoz, mivel februárban a Spotify zenestreaming platformtól ment át a Twitch-hez.

A szakember rámutatott, a jelenlegi stratégia szerint a vállalat lendületesen nyitna a K-pop nevű dél-koreai zenei műfaj felé, amely világszerte hatalmas népszerűséggel bír.

Kaur hozzátette, fontos számukra, hogy egyre több zenei előadó forduljon a Twitch felé, főleg, hogy a vállalatnál ezen a területen látják a legnagyobb növekedési potenciált.

Szárnyaló népszerűség

Bár a Twitch eddig is komoly népszerűségnek örvendett a játékosok körében, a koronavírus-járvány időszaka még további lendületet adott az online szórakoztatási platformoknak.

Az idei első negyedévben a nézők összesen több mint 3 milliárd órát töltöttek el az oldalon, ami a második negyedévben hirtelen fölugrott 5 milliárd óra fölé.

A streamelt órák száma ezzel együtt a második negyedévben 58,7 százalékkal nőtt a megelőző negyedévhez képest, éves alapon pedig 80,1 százalékos volt a növekedés – derült ki egy iparági jelentésből.

Hatalmas növekedési potenciált lát a zeneiparban az Amazon tulajdonában lévő vállalat Forrás: Getty Images/Ethan Miller

Kaur jelezte, bármikor is nézik meg a számokat, nagyjából 1,5 milliárd ember stabilan használja a platformot. Mindeközben pedig a videojátékokon kívüli tartalmak száma a négyszeresére nőtt az elmúlt három évben. Az ázsiai csendes-óceáni térségből érkező közvetítések száma pedig megduplázódott az elmúlt évben – mindezek tehát erősen alátámasztják a vállalat stratégiáját.

A verseny azonban igen jelentős a szektorban.

Az ázsiai térségben a Twitch-nek ugyanis nemcsak az olyan nagyokkal kell versenyeznie, mint a Facebook vagy a YouTube, de a helyi streaming szolgáltatókkal is.

A Twitch azonban ezzel együtt is a legnépszerűbb videojátékos élő streaming oldal a régióban. Az ázsiai játékpiac egyébként a várakozások szerint idén már több mint 78 milliárd dollárnyi bevételt generálhat.