szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak azért tanít tovább az egyetemen, hogy a diákok ne maradjanak egyik napról a másikra tanár nélkül.

Egy éven belül a káosz fogja szétszedni a Színház- és Filmművészeti Egyetemet

– jósolja Fullajtár Andrea a Pesti Hírlapnak adott interjúban. A hírről, hogy van új kuratórium, az egész egyetem az újságokból értesült, mondja a Katona József Színház színésze, aki éveken át közösen tanított az SZFE-n a Vidnyánszky Attila miatt távozó Zsámbéki Gáborral. Fullajtár szerint lesznek további távozók, ő csak azért marad, hogy „azok a diákok, akiket mi vettünk fel, ne maradjanak egyik napról a másikra tanár nélkül. Nekem személy szerint ez az egyetlen indokom, hogy én még bemegyek az egyetem épületébe”.

Fullajtár szerint az, hogy Vidnyánszky sem egyeztetett azokkal, akik az egyetemet alkotják, „a vitakultúra teljes hiányát mutatja, vagyis a kuratórium elnökét egyáltalán nem érdekli, hogy tárgyalni kellene ilyen helyzetben. Erőpolitika van. Idáig a modellváltást emlegették, és hogy reformról van szó, de most már egészen világos: ez nem reform, ennek semmi köze nincs a jobbító szándékhoz.”

Fullajtás szerint „arcpirító és szégyenteljes”, hogy a kuratórium tagjai között nincs senki, akit a szenátus javasolt, és arra figyelmeztet, hogy a diákoknak alapélményük lesz arról, hogy nem demokráciában élünk.

20 évesen kell szembesülniük azzal, hogy nem számít, ha tiltakoznak, ha próbálnak vitát generálni, vagy leülni egy asztalhoz azokkal, akik döntést hoznak a fejük felett – ez elképesztő messzire vezet.

A reformot fontosnak és szükségesnek tartja, de ha tényleg ez a cél, akkor szerinte felállítanának egy szakmai bizottságot, amely a reformok mentén együtt tudna dolgozni a szenátussal. „De erőszakos hatalomátvétel történik, semmi más” – mondja.

Fullajtár Andrea azt mondja, az új kuratóriumtól azóta sem kaptak semmilyen jelzést. „Hogy tekintsem legitimnek azt a kuratóriumot, amely minden egyeztetés nélkül, valahol, zárt ajtók mögött megszületik, tagjai nem mutatkoznak be, nem ülnek le az egyetem polgárságával, csak véletlenül kiderül, hogy vannak?! Még egy kisbolt átalakításánál is tudják az ott dolgozók, hogy tulajdonoscsere történik, leülnek velük előtte egyeztetni.”

Arra a kérdésre, lát-e még esélyt arra, hogy a helyzet megváltozzon a tiltakozások hatására, Fullajtár Andrea azt mondta:

Ha a tiltakozások nyomán komolyan veszik a reform szót, ha leülnek az egyetemi polgársággal, ha garantálják az egyetemi autonómiát és a szenátus jogköreit – csak akkor van esély.  

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Csatlós Hanna Kult

„Nyugtatás lesz és beetetés” – Csáki Judit Vidnyánszky hatalomátvételéről

A Kaposvári Egyetem színházi tanszékének egykori vezetője felidézte, mi történt azokban a napokban, amikor a színészképző felett átvette az irányítást Vidnyánszky Attila. Csáki Judit úgy tippeli, hogy a kaposvári esethez hasonló forgatókönyv mentén fogják „leszalámizni” a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, melynek kuratóriumi elnöke lett a napokban Vidnyánszky.