6 gyakori szokás, ami tönkreteszi a mosógépet: az sem mindegy, mikor nyitod ki, és zárva tartod-e

A mosógépek szinte mindennaposan használt eszközök, de nemcsak a gyakori használat okozhatja a vesztét.

Mi árt a mosógépnek?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Arról már sokat hallhattál, hogy a kemény víz tönkreteszi a mosógépet, ám nem ez az egyetlen dolog, ami ádáz ellensége lehet.

Olyasmik miatt is elromolhat, amire sokan nem is gondolnának. Mindennaposan elkövetett hibák egymásutánjából pedig vagy a szerelő, vagy a mosógépgyár fog meggazdagodni, te aligha jársz jól. Ha géped szeretnéd még sokáig használni, ezeket a gyakori szokásokat jobb, ha elfelejted.

Nem mindegy, mikor nyitod ki

Ha kész a mosás, sokan próbálják időnek előtte felnyitni a mosógépet, pedig azt csak akkor szabad kinyitni, amikor felvillan az ennek jelzésére szolgáló aprócska lámpa. Ezt rendszerint kis lakatrajzocskával is ellátják, egyes mosógépek pedig kattanó hangot is hallatnak. Csakis ezután szabad megpróbálni kinyitni a gépet, a feszegetés miatt tönkremehet a gép zárórendszere.

Menet közben kapcsolgatás

Tény, hogy rendszerint minden mosógépen van egy stop gomb, melynek segítségével a gép menet közben leállítható, a legjobb, ha ezzel a lehetőséggel nem él az ember. A megállítás és elindítás ugyanis megzavarhatja a programot. Menet közben másik programra csavarni szintén nem szabad, akkor sem, ha elvétetted. Ez ugyancsak kárára lehet a mosógépnek, megzavarhatja normális működését.

Miért ne tartsd zárva a gépet?

Bár esztétikusabb, ha a mosógép zárva van, sajnos a szokás egyenes út lehet a penészedés felé, amit szinte lehetetlen eltüntetni a mosógépből. Ha nem megy a gép, hagyd nyitva egy kicsit az ajtót, hogy szellőzhessen.

Cipőmosás

A mosógépet alapvetően textíliák mosására találták ki, ám sokan mosnak vászoncipőket is a gépben. Bár ettől nem feltétlenül megy tönkre pár alkalom után, nem is tesz jót neki hosszú távon. A mosógépben ide-oda csapódó cipő ugyanis belülről üti-vágja a gépet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A ruhamennyiség sem mindegy

Sokan vétik el a mosógépbe rakott ruha mennyiségét. Ha férne is bele, nem érdemes 75%-nál több ruhát tenni a gépbe. A túl sok ruha megterhelő a gépnek, súlya pedig könnyen túllépheti azt a kapacitást, aminek a mosására a gép alkalmas lenne. Ha túl sok ruha túl szorosan kerül bele, ráadásul előfordulhat, hogy a gép nem fogja tudni elég jól kiöblíteni a ruhákat, és a mosószer bennük marad. Ez bőrviszketést és a ruhák kényelmetlenségét, durvaságát okozza, amit bizonyára mindenki kerülne.

A mosógép tisztán tartása

Fontos, hogy időről időre tisztítsd meg a mosógépet. Erre kaphatók a drogériákban is szerek, de otthon is keverhetsz, ha ismersz egy jó házikeverék-receptet. Ne feledkezz el a szűrőről sem: ne várd meg, míg eltömődik, érdemes azt is néha kinyitni és ellenőrizni, hogy a víz zavartalanul áramolhasson a gépben.

Takarítóeszköz-tárolás

Csúnya, ha a fürdő közepén díszeleg a vödör, a kanapé mögött a porszívó: ne bukdácsolj a takarítószerekben, adunk pár tárolóötletet!

Hol tartod a felmosót és a porszívót? Így láthatatlan lesz, és kényelmesen tárolható

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük