szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A taxisok felmentést kaptak a taxirendelet alól, ha ételt és fogyasztási cikkeket szállítanak házhoz.

A kormány a vendéglátó helyek és a boltok nyitvatartásának korlátozása miatt még márciusban megkönnyítette az üzleten kívüli árusítást. Az akkori rendelet kimondta: „a lakosság ellátása céljából végzett üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható a vendéglátó üzlettel, illetve napi fogyasztási cikket értékesítő üzlettel kötött szerződés alapján”. A házhoz szállításra mind a vállalkozások, mind a vevők (a lakosság) részéről megnőtt az igény - közben a taxisok forgalma drasztikusan visszaesett, minthogy a lakosság csak szükséges esetben mehet az utcára. Azóta több bolt is elindított olyan szolgáltatást, hogy a megrendelt árut a vevő taxival szállíttathatja haza.

Egy április 15-ei kormányrendelet felmentést ad a "személygépkocsival közúti személyszállítást végző szolgáltatóknak" a 2015-ös taxirendelet, illetve bármilyen, működésükről szóló önkormányzat összes előírása alól - feltéve, hogy a veszélyhelyzettel kapcsolatos házhoz szállítást végeznek (vagyis a fent hivatkozott, márciusi rendelet alapján dolgoznak éppen).

A taxisrendelet nagyon részletesen meghatározza, hogy milyen autóval lehet személyszállítást folytatni, a cég vezetőjének milyen személyi és pénzügyi feltételeknek kell megfelelnie, mikor adható ki és vonandó be a taxiengedély. Mivel a mostani döntés nem részletezi, hogy a rendelet mely részét nem kell alkalmazni, ez lényegében azt jelenti, hogy bármely előírásától el lehet térni. Azonban mivel csak a veszélyhelyzettel kapcsolatos házhoz szállítások esetében, ez a gyakorlatban mégsem jelenti a taxisrendelet teljes felfüggesztését, hiszen ha a taxis cég épp nem a veszélyhelyzettel kapcsolatos házhoz szállítást végez, akkor továbbra is vonatkozik rá minden szabály.

A felmentésre minden bizonnyal azért volt szükség, mert a taxisrendelet szerint "személyszállító szolgáltatáshoz használt személygépkocsival áruküldeményt továbbítani (fuvarozni) nem lehet" - illetve a taxisrendelet egyéb korlátozásokat is tartalmaz a csomagszállítással kapcsolatban. Vagyis gyakorlatilag azok a taxis cégek, amelyek a felmentő rendelet hatályba lépése (április 16.) előtt csomagot szállítottak házhoz valójában megsértették a 2015-ös taxisrendeletet. A taxisrendelet alóli (korlátozott) felmentéssel a kormány megszűntette ezt az állapotot.

Költségvetési átcsoportosításokról is szól a Magyar Közlöny szerda esti száma.

  • Összesen 45 milliárd forintról van szó, a két legnagyobb tétel 13 milliárd az állami cégek „tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos” kiadásaira és 12 milliárd közelebbről meg nem határozott Pest megyei fejlesztésekre.
  • 7 milliárd pluszpénz jut a nagycsaládosok személygépkocsi-beszerzési támogatására,
  • 6 milliárd vasúti személyvagonokra,
  • 4,7 milliárd pedig az állami egészségügynek.
  • Csaknem 800 millióval kap többet a Petőfi Irodalmi Múzeum, míg a „művészeti intézmények” részletezés nélkül 200 milliót.

Döntött a kormány a fóti filmgyárról is. A Nemzeti Filmintézet beruházása „a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében” valósulhat meg, felelőse Bártfai-Máger Andrea tárca nélküli miniszter. Hogy pontosan mi épül és mennyiért, arról később döntenek, de azt máris meghatározták, hogy „az ingatlanok telkét rendezettnek kell tekinteni abban az esetben is, ha a telek helyi építési szabályzat szerinti kialakítása és a telkek összevonása még nem történt meg”, valamint „az építési engedély akkor is megadható, ha a létesítendő épület helyszínéül szolgáló terület több telekből áll, továbbá épület a telkek építési területnek nem minősülő területén is elhelyezhető”.