T. R.
T. R.
Tetszett a cikk?

Kijárási korlátozások, érettségi, adózási könnyítések. Kormányinfó.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A szerdai kormányülés után csütörtökön Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Gulyás bejelentette, szombattól újabb egy hétre hosszabbítják meg a kijárási korlátozásokat. Hozzátette, szombattól vasárnap éjfélig újra lehetőségük van az önkormányzatnak arra, hogy a polgármesterek helyi szinten szigorúbb intézkedéseket hozzanak. Pozitív volt a húsvéti időszak alatt a korlátozások eredménye, ezért adják meg újra a polgármestereknek ezt a lehetőséget.

500 milliárd forintot költöttek eddig védekezésre és egészségügyi eszközök beszerzésére – mondta. "A feladat az, hogy az egészségügyi rendszert a tömeges megbetegedések időszakára felkészítsük."

Az érettségiről azt mondta, 113 ezren jelentkeztek idén, de ebben benne vannak azok is, akik előrehozott érettségire jelentkeztek. De a kormány úgy döntött, idén csak azok érettségizhetnek, akik végzősök. Ez 83 ezer embert jelent és csak írásbeli érettségi lesz. Szóbeli csak 3178 tanulónál lesz, ahol nincs lehetőség írásbelire. Május 4-én kezdődik az érettségi és két hét lesz. Egy teremben csak 10 fő lehet majd, az érettségizők között pedig minimum 1,5 méter lesz. Ha nem tartanának érettségit, az káoszt eredményezne, indokolta a miniszter, ráadásul ez a korosztály a legkevésbé kitett a vírusnak. De érettségiznie senkinek sem kötelező, ősszel pótolhat, aki most nem megy el.

Döntöttek gazdasági kérdésekről is. Az adóbevallási kötelezettség halasztására, 2020. szeptember 30-ig, ahogyan a beszámolókra is vonatkozik ez a halasztás. Az online kasszát használók esetében pedig kötelezték a kereskedőket arra, hogy 2021. január 1-ig biztosítsák a kártyával való fizetés lehetőségét. Megemelték a SZÉP-kártyára utalható kereteket is. "Nem kell mondanom azt, hogy a válság elmúltával milyen fontos lesz a belföldi turizmus újraindítása" – indokolt.

A SZÉP-kártya esetében június 30-ig mentesülnek a szociális hozzájárulási adó alól. A rekreációs keret összege pedig megemelkedik, 200 ezerről 400 ezerre nő a közszférában, a versenyszférában 450-ről 800 ezer forintra. Duplázzák az egyéb területekre fordítható keretösszeget is.

Gulyás bejelentette azt is, hogy nem kell fizetni idegenforgalmi adót sem, az állam ugyanakkor továbbra is támogatja a területet. A rozsdaövezetekben épülő lakások áfája pedig 5 százalék lesz, ezzel a beruházásokat kívánják ösztönözni.

MTVA

Kérdések

Mekkora összegeket csoportosítanak át a tárcáktól a védekezésre? A Miniszterelnökségtől közel 120 milliárd megy, az agrártárcától 20 milliárd, a BM-től 28, a pénzügyi tárcától 21-et, a külügytől 22 milliárdot.

A főváros minden kormányzati döntést végrehajtott? Gulyás azt mondta, Karácsony azon állításával is vitatkozik, hogy a védekezés kormányzati feladat, helyben csak feladatokat hajtanak végre. Gulyás szerint a védekezés közös feladat. Az idősotthonokban történt esetek során pedig nem tehető zárójelbe a főváros felelőssége. "Nyilvánvaló, hogy a főváros felelősségét is joggal vetik fel" – mondta Gulyás az idősotthonokban történt esetekre utalva. De szerinte most ne felelősöket keressünk.

Rendel el a kormány szűrést, tesztelést az idősotthonokban? A BM 500 tesztet adott a fővárosnak már korábban is, reméli, továbbra is fennmarad ez az együttműködés. Karácsony a Budapest–kormány együttműködést 10-es skálán 2-esre értékelte, Gulyás reméli, a kormány nincs bukás közeli állapotban, Karácsony pedig javíthat ezen – üzente.

Kásler leváltott kórházigazgatóiról Gulyás azt mondta, a kormány célja az, hogy a hatékony védekezést biztosítsa. Általános alapelvként Gulyás azt rögzítette, az operatív törzs intézkedéseit mindenkinek be kell tartania, azokat végre kell hajtani. Ezzel arra utalt, hogy az egyik kórházigazgató nem hajtotta végre a kórházi ágyak kiürítését. Cserháti Péterről azt mondta Gulyás, emberileg és szakmailag is jó véleménnyel van róla, de az EMMI és Kásler szerint hibázott. "A felelősséget valakinek viselnie kell" – mondta Gulyás Gergely.

Kiket lehet a kórházi ágyakból hazaküldeni? Ezt kórházi protokoll határozza meg, aki intenzív kezelés alatt áll, azt nem lehet elküldeni – szögezte le. Arra utalt, ha a válság berobban, akkor nem engedheti meg magának azt Magyarország, hogy nem lesz elegendő ágy. A hazaküldés azonban "jelenthet kellemetlenséget." Az elv az, hogy akit otthon nem lehet ellátni, azt nem küldik haza – mondta.

Mikor tetőzik a vírus? Korábban júniust, júliust említett Gulyás. Továbbra is azt mondja, a járványhelyzet még hónapokig tart, ahol – más országokban – csökkent is az esetszám, utána növekedésnek indult újra. A korábbi prognózisa most sem alaptalan, mondta, a járványgörbe lapos, így csúszhat a tetőzés, de Magyarországon is előfordulhat, hogy a csökkenés után újra lesz majd emelkedés, bár, kisebb mértékű. Lehet, hogy már májusban tetőzik a vírus, de ebben nem lehet biztosat mondani.

Meddig tartják fenn a rendkívüli intézkedéseket? Egy nappal sem tovább, mint az szükséges. Mindenki azt szeretné, ha hamar visszatérnénk a normalitáshoz.

Orbán kórházlátogatásai is szóba kerültek, a DK szerint ez felesleges, Vadai Ágnes szerint csak "elpazarolnak rá egy védőruhát." Gulyás azt mondta, menjünk tovább.

Magyar közgazdászok szerint az álláskeresési járadék meghosszabbítására, a családi pótlék emelésére és a foglalkoztatás-helyettesítő támogatások kiterjesztésére lenne szükség. Gulyás szerint azonban a kormány nem fog a segélyezés útjára lépni, helyette a munkahelyeket védik inkább.

Vizsgálja a kormány, hogy újabb területekre, ágazatokra is kiterjesszék a járulékmentességet, ha lesz döntés, beszámolnak majd róla.

Szélesebb körű tesztelés lesz? A WHO ajánlásait tartják irányadónak, de a legjobb tesztek megbízhatósága sem 100 százalékos, ezért sok esetben inkább karanténszabályokat alkalmaznak – a legjobb, ha mind a kettőt.

Heti 200 milliárd GDP-veszteség éri az országot a vírus miatt – jelentette Gulyás.

Megszűnhet a Hungary Helps? Különféle programoktól kell pénzt elvonni most, a járványügyi védekezés miatt a fontossági sorrend miatt van olyan terület, ahová most kevesebb pénz jut. De a Hungary Helps nem szűnik meg, csak idén kevesebb pénz jut rá.

Ausztriát folyamatosan monitorozzák. Ott a korlátozások enyhítéséről beszélnek már, itthon ez még nem aktuális.

Egyeztetnek a történelmi egyházakkal a védekezés során – ez is kiderült.

8000 lélegeztetőgép kellhet majd a csúcsponton, de van hozzá személyzet is? Amikor Orbán erről beszélt, akkor a legrosszabb forgatókönyvet vette elő, mondta Gulyás. Ma 2500 gép áll rendelkezésre (ezek nagy része szabad), de mivel lassítják a járványt, a miniszter szerint nem lesz majd szükség 8000 gépre. Arra pedig nincs garancia, hogy a megrendelt 15 ezer gép külföldről megérkezik és működik. Hazánk el fogja kerülni azt a helyzetet, hogy választani kelljen a betegek között, ki kerüljön gépre. "Kontroll alatt van a járvány terjedése."

Még ebben az évben újranyithatnak az iskolák? Gulyás széttárta a kezét. "Esély mindenre van." Hetente vizsgálják felül a korlátozásokat, jelenleg úgy határoztak, azokat fenntartják.

Mi van akkor, ha valaki nem tud nyelvvizsgázni, így kevesebb a felvételi pontja? A kérdés Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár asztala.

Szigoríthatnak a szakmai protokollokon az idősotthonokban.

A járvány után mikorra állhat vissza a gazdaság a megszokott mederbe? Az IMF szerint Málta után hazánk vészeli át a legkisebb veszteséggel az idei évet, jövőre pedig már gazdasági növekedés várható, de Gulyás szerint ez a legoptimistább forgatókönyv, sok összetevő kell ehhez.

Újraszervezik az egészségügyi alapellátást? Ilyen szándék a kormányt nem vezette akkor, amikor a veszélyhelyzet miatt átalakították a rendszert, de a következménye lehet az, hogy levonják a következtetéseket.

Hányan váltak munkanélkülivé? Jövő héten pontosan elmondja.

A bértámogatást szélesíthetik? Folyamatosan egyeztetnek erről. Ha a költségvetés ezt megengedi, és az munkahelyek megvédéséhez járul hozzá, megfontolják.

Hogyan épül vissza a 13. havi nyugdíj? Egynegyed részt kapnak először, majd felet, a 3. évben háromnegyedet, majd minden évben egy egész 13. havit.

Hány koronavírusos egészségügyi dolgozó van? 150-200 között van most ez a szám. "Arányosan nőtt az összes fertőzött számával."

Szűrik majd azokat koronavírusra, akik kórházból térnek vissza az otthonokba? Vagy szűrés, vagy karantén, vagy mindkettő – mondta Gulyás.

Tervez a kormány vállalatfelvásárolásokat, hogy azokat ne Kína vásárolja meg például? A kormány szándéka az, hogy a vállalatokban a magyar tulajdon részesedése növekedjen, ne a külföldi.

A többször elhangzott érvelés szerint előkészületből ürítik most ki a kórházi ágyak 50, később 60 százalékát. A legutolsó nyilatkozatok szerint azonban a járvány június–júliusban tetőzik. Ehhez képest miért kell ilyen gyorsan kiüríteni a kórházakat? Ez a hvg.hu kérdése. Gulyás szerint azért, mert ahol ma egy nem koronavírusos fekszik, nem lehet másnap oda koronavírusost fektetni, kell egy kis átfutási idő.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint május közepétől el lehet gondolkodni a szigorítások enyhítésén. A kormány szerint mikor jöhet el az ideje a lazításnak? Ez is lapunk kérdése. Gulyás szerint ez találgatás, nem lehet biztosat mondani. Ő lenne a legboldogabb, ha ez így lenne, de sok a bizonytalanság.

Lesz ideiglenes betegellátó a székesfehérvári stadionban? Ha a helyzet drámai módon nem romlik, nem. De köszönik a felajánlást.

A járvány eltolta a migránsválságot, ráadásul szigorú határvédelmi szabályok is vannak. "De nincs garancia arra, hogy ha túlleszünk a járványon, ne lenne újra olyan a helyzet, mint 2015-ben" – mondta.

Szólás- és véleményszabadság van, mondta Gulyás, majd azt mondta, ma, ami a nyugat-európai sajtóban megjelenik Magyarországról, az az ellenzéki politikusok interpretációja, vagy az ellenzékinek titulált sajtó álláspontja. Ahogyan pedig – mondta előtte Gulyás – Karácsony Gergelyről beszélnek, úri hangnemet tükröz.

A tájékoztató előtt ezeket a kérdéseket küldtük:

  • Az érettségizőket tesztelik koronavírusra?
  • Az érettségizőknek biztosítanak maszkot a vizsgák idejére?
  • Felmerült a kormányülésen, hogy Kásler Miklós több kórházigazgatót is leváltott? Ha igen, mi volt erről a kormány véleménye?
  • Milyen forgatókönyvvel számol a kormány, mikor tetőzhet a vírus?
  • A többször elhangzott érvelés szerint előkészületből ürítik most ki a kórházi ágyak 50, később 60 százalékát. A legutolsó nyilatkozatok szerint azonban a járvány június-júliusban tetőzik. Ehhez képest miért kell ilyen gyorsan kiüríteni a kórházakat?
  • A kormány szerint mitől és mikor robbanhat be a járvány?
  • Karácsony Gergely főpolgármester szerint május közepétől el lehet gondolkodni a szigorítások enyhítésén. A kormány szerint mikor jöhet el az ideje a lazításnak?
  • Hány orvos és ápoló fertőződött meg koronavírussal, ők milyen állapotban vannak?
  • A Kínából érkezett maszkok, védőfelszerelések, tesztek hány százaléka használhatatlan?
  • Azokat a gyorsteszteket, amelyek érkezését Szijjártó Péter jelenti be, csak az állami szolgáltató használja, vagy abból kapnak magánszolgáltatók is? Ha igen, milyen arányban?
  • Mi indokolja azt, hogy a beszerzett tesztekhez képest kevés a szűrés?
  • Mikor kezdik az idősotthonokban, fogyatékos otthonokban, börtönökben élők tesztelését?
  • Milyen ágazatot akar még a kormány támogatni a gazdasági intézkedései során?
  • A bértámogatásnál megszabott feltétel a "nemzetgazdasági érdek" - ezt hogy értik, ezt ki dönti el? Mely munkahelyek megtartása nem nemzetgazdasági érdek?
  • Több munkaadói szervezet is elégedetlen az eddig bejelentett intézkedésekkel, mert az szerintük nem elég gyors, rugalmas, illetve túl bonyolult. Azt javasolják, hogy a válsággal érintett vállalkozásoknál a bérköltség legalább 70-át érje el a bérkiegészítés, az elbírálás legyen automatikus, a munkabér terheit pedig engedjék el. A munkájukat elvesztők támogatását is kérik. Ezekkel a javaslatokkal a kormány egyetért?
  • A kiskereskedelmi különadó kapcsán tervezik-e az érintettek körének felülvizsgálatát? Mi indokolja, hogy a teljes kiskereskedelemre bevezetik?
  • Miért kapnak tao-kedvezményt a bankok?
  • A 444-en megjelent képek szerint a Felix étteremtől távozva az ön kezében nem volt elviteles étel. Ezt mivel magyarázza?