szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A katalán temetkezési vállalatok adatai viszont azt mutatják, hogy jóval többen vesztették életüket a járványban.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A tartományokból érkezett adatok alapján készült napi összegzés szerint az elmúlt 24 órában 5183-mal több koronavírus-fertőzött lett, a növekedés szerdán 5092, kedden 3045 volt. A vizsgálatok eddig 182 816 páciensnél igazolták a fertőzést.

Az elhunytak száma 551-gyel emelkedett egy nap alatt. Szerdán 523, kedden 567 ember halálát okozta az új típusú koronavírus. Összesen 19 130-an veszítették életüket.

A fertőzöttek közül 3944 embert nyilvánítottak egészségesnek az elmúlt egy nap során. A gyógyultak száma szerdán 3349-cel, kedden 2777-tel emelkedett és elérte a 74 797-et.

A spanyol egészségügyi miniszter, Salvador Illa elmondta, hogy folyamatosan növelik a szűrési kapacitásokat, a fertőzés megállapítására elvégzett PCR-vizsgálatok száma naponta már 40-47 ezer között van.

Április 13-ig összesen 930 230 ilyen tesztet végeztek el az országban.

Tévednének a hivatalos adatok?

A helyi temetkezési vállalatoktól kapott információkra hivatkozva a katalán vezetés viszont azt állítja:

 a Katalóniában eddig regisztrált 3855 halálos áldozat helyett több mint hétezer elhunyt lehet.

A különbség az idősotthonokban, a különböző szociális intézményekben, illetve az otthon elhunytak számából keletkezik, akik nincsenek benne a statisztákban.

A spanyol egészségügyi minisztérium korábban azt közölte, hogy azért nem tudja összesíteni az idősotthonokban bekövetkezett, koronavírussal összefüggő haláleseteket, mert több tartomány is adós még ezzel az információval.

Az igazságügyi minisztérium április 8-án elkezdte begyűjteni az anyakönyvi hivatalokból a március közepe óta elhunytak adatait, valamint a kiadott temetkezési engedélyeket, hogy ellenőrizze a halálozási adatokat, miután több ellenzéki párt is azt állította, hogy a statisztikákban nem "a valós számok" szerepelnek.