Ennyi volt: a brazil elnök leváltotta egészségügyi miniszterét, aki szigorúbb korlátozásokat javasolt a járvány miatt

2020. április 17., 06:13

Szerző:

Jair Bolsonaro brazil elnök csütörtökön menesztette a koronavírus-járvány miatt általános karantént szorgalmazó Luiz Henrique Mandetta egészségügyi minisztert.

Ezt maga Mandetta közölte a Twitteren.

A Reuters hírügynökség ügyre rálátással bíró egyik forrása névtelenséget kérve közölte, hogy Mandetta utódja a tárcavezetői tisztségben Nelson Teich onkológus lesz.

 Jair Bolsonaro brazil elnök nyílt konfliktusba keveredett egészségügyi miniszterével a koronavírusra adott válaszok miatt.

Bolsonaro korábban többször egyszerű kis influenzának nevezte a koronavírust,

és úgy véli, hogy csak a veszélyeztetett csoportokat kell óvni, mert a szigorú korlátozások túl nagy gazdasági kárt okoznának.

Orbán Viktor brazíliai munkalátogatása Orbán Viktor és Jair Bolsonaro
Fotó: MTI/Szecsődi Balázs

Szakértők már korábban jelezték, hogy az elnök hamarosan megszabadul a minisztertől, aki jelentős szerepet játszott a járvány féken tartásában.

A Datafolha közvéleménykutató cég felmérése szerint a megkérdezett brazilok 76 százaléka tartotta jónak vagy nagyszerűnek az egészségügyi tárca járvánnyal kapcsolatos munkáját, mindössze 33 százalékuk mondta ugyanezt Bolsonaróról.

A 211 millió lakosú Brazíliában 30 425 igazolt fertőzöttről és 1769 halálos áldozatról tudni.

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy a brazil elnök meglehetősen nagyvonalúan áll hozzá a járványhoz: nemrég fittyet hányva a szabályokra híveivel kezet is fogott. 

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.