Tettamanti Béla (1946–2020)

2020. április 17., 11:01

Szerző:

El sem hittük, hogy beteg. Nem látszott rajta. Minden héten lapzárta előtt érkezett hatalmas mappájával a kezében, benne az aktuális rajz.

Napra kész volt, hetente üzent az olvasónak fanyar humorú, groteszk műveivel valamit az életünkről. Annyiban volt karikatúrista, hogy a Tettamanti rajzok görbe tükrei a világnak. Művész volt.

Halála előtt két nappal megjelent számunkhoz már ágyban fekve készítette el a legutolsó képet. Pedig azt hittük, meggyógyul. Azt hittük előbb távozik az a politikai rendszer, aminek kegyetlenül pontos kritikáját adta beszédes műveivel. Azt hittük, hogy ő is túléli. Csak a rajzai élik túl. Ez sem kevés. Nyomot hagy az utókornak.

Mint utolsó rajza, mint egy ordító felkiáltójel.

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.