szerző:
Tetszett a cikk?

Az egyik újdonság téglalapformájú kijelzőjével, a másik katonai minősítésű strapabíró kivitelével tűnik ki a sorból. És közös vonásuk az átlagot messze meghaladó üzemidő. Teszten a Honor Watch ES és a Honor Watch GS Pro.

Csuklón viselhető kütyükből ma már szinte Dunát lehetne rekeszteni. A boltok polcai roskadoznak a legolcsóbb és legegyszerűbb aktivitásfigyelőktől, a középkategóriás úgymond átmeneti termékektől és a minden hájjal megkent, olcsónak már nem igazán mondható okosóráktól. A belépőszintet a 10-15 ezer forintos Honor Band 5, illetve Xiaomi Mi Smart Band 5 kategóriás termékek jelentik, a csúcson pedig a messze 100 ezer forint feletti Samsung Galaxy Watch 3, illetve Apple Watch Series 6 trónol.

A Huawei ehhez képest az arany középútat próbálja képviselni a saját zárt rendszerű, vagyis alkalmazásokkal nem bővíthető, de cserébe hosszú üzemidejű készülékeivel. És azon már meg sem lepődünk, hogy a kínai gyártó almárkája, a Honor lényegében minden Huawei termékből készít egy enyhén átkozmetikázott, kicsit olcsóbb változatot.

Teszten a Honor Watch GS Pro és a Honor Watch ES, melyek elérhető áron egyensúlyoznak az aktivitásmérők és az okosórák között.

László Ferenc

Honor Watch GS Pro

A Huawei tavaly ősszel dobta piacra a Watch GT 2-t, melynek testvérmodellje Honor Magic Watch 2 néven került boltokba. Aztán idén tavasszal kijött a kicsit butább Huawei Watch GT 2e és nemrégiben a prémium kategóriában versenyző Huawei Watch GT 2 Próról is lehullott a lepel. És most itt a Honor Watch GS Pro, ami nem más, mint egy alapvetően a Honor Magic Watch 2-re épülő strapabíró készülék.

Könnyű eltévedni ebben az útvesztőben, a lényeg azonban az összes említett Huawei és Honor kütyü esetében ugyanaz. A komplett platform a szerény fogyasztású Kirin A1 chipre épül, mely az applikációkkal nem bővíthető Lite OS rendszerrel karöltve 1-2 napos helyett 1-2 hetes üzemidővel kecsegtet.

László Ferenc

Jelen tesztalanyunk első blikkre a tekintetben tér el leginkább a testvéreitől, hogy strapabíró kivitelt kapott. Az egyetlen 48x48 milliméteres méretben gyártott Watch GS Pro már a külsejével azt kommunikálja, hogy bírja a kiképzést. Ami így is van, ugyanis a MIL-STD-810G katonai tesztekből tizennégyet abszolvált: nem tesz benne kárt többek közt a hőmérséklet-ingadozás, az erős napfény, a szakadó eső, a vibráció, illetve a por, a homok és a különböző folyadékok.

A 45,5 grammos tömeg elmarad a Watch GT 2 Pro 51 grammos értékétől, ami annak tudható be, hogy ezúttal kevesebb a fém, és több a műanyag. A rozsdamentes acélt csak a peremén és a gombjain felvonultató Honor újdonság viszont minden korábbinál vastagabb, ami nem teszi túl kényelmessé a használatát.

Honor Watch GS Pro vs. Huawei, Watch GT 2 Pro
László Ferenc

A vastagságot a korábbiaknál közel 75 százalékkal nagyobb kapacitású, 790 mAh kapacitású akkumulátor növelte 13,6 milliméterre. A gyártó 14 helyett ezúttal 25 napos üzemidőről tesz említést, a gyakorlatban pedig az elődöktől megszokott 8-10 nap helyett mintegy 14-16 napos használatra lehet számítani. A GT 2 Pro vezeték nélküli tölthetőségét elbukjuk, marad a normál dupla csatlakozós töltési megoldás.

Az 1,39 colos köralakú AMOLED kijelző változatlanul gyönyörű és a körülötte található lünettát továbbra sem lehet tekergetni. A különböző funkciók a kijelző, illetve a jobb oldali két gomb nyomkodásával érhetők el. A szolgáltatáskör megegyezik a korábban megismerttel. Kapunk többek közt 100-féle sporttevékenységet, pulzusfigyelést, véroxigénszint-mérést, alvásfigyelést, stresszelemzést, iránytűt és barométert, hogy csak a fontosabbakat említsük.

László Ferenc

SIM-kártyát nem fogad az óra, de Bluetooth-kihangosítóként kiválóan használható, így a beszélgetések lefolytatásához elegendő, ha néhány 10 méteres körzeten belül van a mobilunk. A beérkező üzenetek megjelennek a kijelzőn, de azokra nem lehet reagálni, ezenkívül pedig a Strava-támogatásról, az NFC-ről és a wifiről még mindig nem gondoskodott a gyártó. A zenevezérlés adott és a készülék belső memóriájába másolt zenéket is hallgathatjuk a közvetlenül az órára csatlakoztatott Bluetooth-fülesen.

A Honor Watch GS Pro 90 ezer forintba kerül és a forgalmazás kezdetén egy 30 ezer forint értékű Honor Magic Earbuds jár mellé ajándékba. Összehasonlításképp, a Honor Magic Watch 2 50 ezer forintba kerül, a Huawei különböző okosórái pedig 45-110 ezer forintos listaárral rendelkeznek.

László Ferenc
László Ferenc

Honor Watch ES

A Huawei Watch Fit testvérmodelljének tekinthető újdonság azoknak kedvez, akik egyrészt túl nagynak találják a hagyományos okosórákat, másrészt a kerek helyett inkább a hosszúkás kijelzőket szeretik. A mindössze 21 gramm tömegű, 46x30x10,7 milliméter méretű Honor Watch ES olyan légies jelenség, hogy alig érezzük, hogy a csuklónkon figyel.

A normál aktivitásfigyelőknél azért nehezebb és nagyobb készülék előlapját egy téglalap formájú 1,64 colos AMOLED képernyő uralja, ami sokkal több mindent képes megjeleníteni, mint például a Xiaomi Mi Smart Band 5 1,1 colos kijelzője. A gyönyörű színes panelen akár fix óralapok is megjeleníthetők, ez esetben azonban felére csökken az üzemidő, így érdemes inkább megmaradni a csuklóemeléssel történő felébresztésnél.

László Ferenc

A gyártó 10 napos üzemidőről tesz említést, ami csak óvatos használattal hozható, a realitás inkább 6-8 napról szól, egy teljes töltés pedig körülbelül 100 percet vesz igénybe. A vezeték nélküli töltés ez esetben is hiányzik. A természetesen cserélhető szíjas kütyü jobb oldalán egyetlen nyomógomb található, mely a megszokottnál határozottabb nyomásra teszi a dolgát, így viszont legalább minimális a véletlen benyomódás veszélye.

Telefonos kihangosítást nem kapunk, és ez persze nem is elvárás ebben a kategóriában, a beérkező üzenetek pedig ugyanúgy felbukkannak a kijelzőn, és ugyanúgy nem lehet rájuk reagálni, mint a komolyabb testvérmodelleken. A 95 sporttevékenységen kívül 12 animált edzéstervet is kapunk, melyek nemcsak a zsírégetésben és a hasizom formálásában segítenek, hanem abban is, hogy az irodai munkában szerzett vállfájdalmaktól meg tudjunk szabadulni.

Honor Watch ES vs. Xiaomi Mi Smart Band 5
László Ferenc

Említést érdemel továbbá a pulzusmérés, a véroxigénszint-mérés, az alvásfigyelés, a stresszmérés, a stopper, az időzítő, a zseblámpa funkció, illetve a zenevezérlés. A belső memóriába ezúttal nem másolhatók zenék, így azokat csak a mobilunkról tudjuk hallgatni, és mivel beépített GPS sincs, a kültéri sporttevékenységek részletes rögzítéséhez szükség lesz az okostelefonunk által szolgáltatott koordinátákhoz. A barométer hiányával viszont vélhetően többen együtt tudnak majd élni.

László Ferenc

A Honor Watch ES 35 ezer forintba kerül és az első vásárlók egy 15 ezer forint értékű Honor Choice TWS Earbuds fülhallgatót kapnak mellé ajándékba. Emlékeztetőül, a Honor Band 5 11 ezer forintból megúszható, a Huawei Watch Fit pedig 42 ezer forintót kóstál, de cserébe van benne GPS-vevő.

Honor Watch GS Pro vs. Honor Watch ES
László Ferenc

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.