A készpénzmentes világ felé tart Kína, tovább tesztelik a digitális jüant

Bitcoin, Kriptovaluta
Golden Bitcoins.
Vágólapra másolva!
Kína 1,5 millió dolláros össznyereményű lottósorsolást tartott Sencsenben, hogy ezzel promotálja a digitális jüant. A 10 millió jüan összesen 50 ezer nyertes között oszlik meg, akik egy applikáció segítségével tölthetik le nyereményüket, majd költhetik el közel 3 ezer kereskedőnél.
Vágólapra másolva!

A digitális jüant az elmúlt években fejlesztették ki, és a kínai központi bank szeretné, ha a rendszer már gördülékenyen működne a 2022-es téli olimpiára. Korábban is folytattak már tesztet a digitális valutával, azonban a lakosság körében ez a legszéleskörűbb ezidáig. Sencsen ideális terepnek tűnt a kísérlethez, hiszen a dél-kínai technológia központ olyan techórisásoknak ad otthont, mint a Huawei vagy Tencent, így az ott élők is nyitottabbak az újítások iránt.

A digitális jüan a bitcoinhoz hasonlóan nem kerül forgalomba. Forrás: AFP/Caia Image/Science Photo Library

A digitális jüan nem olyan kriptovaluta, mint a bitcoin. A kínai jegybank bocsátja ki és ellenőrzi, ezzel szemben a bitcoint nem birtokolja és nem is ellenőrzi egyetlen szervezet sem. A digitális pénz bevezetésével szeretnének közelebb kerülni a készpénz nélküli társadalomhoz. Az újfajta valutának nem célja az olyan digitális fizető alkalmazások kiszorítása, mint az Alipay vagy a WeChat Pay, hanem ezekkel és a már létező bankokkal szimbiózisban szeretnék működtetni.

A digitális valuta létrehozása világszerte népszerű kérdés a központi bankok között, miután a Facebook tavaly bejelentette, saját, Libra nevű kriptovalutájának bevezetését. A Nemzetközi Fizetések Bankja hét másik központi bankkal együttműködve a napokban tette közzé a központi banki digitális devizákra (CBDC) vonatkozó alapvető feltételrendszert.