Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Európai Unió tagállamai elfogadtak egy ajánlást, amelynek segítségével egységes színkód alapján lehet megkülönböztetni az egyes országokat, régiókat aszerint, hogy mennyire terjedt el a járvány. A magyar szabályozás eszerint indokolatlan korlátozást tartalmaz.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Az útmutató közös szempontrendszer alapján sorolja be az unió egész területét, és ajánlásokat tartalmaz az utazási korlátozások alkalmazására is. Bár szorosan véve nem kötelező ennek a rendszernek az alkalmazása, mivel mindegyik tagállam elfogadta, ezért feltételezhető, hogy a gyakorlatba is átültetik a nemzeti hatóságok. A szempontok nem újak, a nemzetközi tudományos életben is használatos módszertan alapján sorolnak egyes területeket fertőzötté vagy kevésbé fertőzötté.

“Közös feladatunk, hogy a szabad mozgásunkat érintő összes intézkedés vonatkozásában biztosítsuk a koordinációt, és minden szükséges információt megadjunk polgárainknak, amennyiben utazni kívánnak

– kommentálta a döntést Michael Roth, Németország Európa-ügyi államminisztere.

Arányosan, megkülönböztetés nélkül

Alapelvként azt is rögzítik a tagállamok, hogy a szabad mozgást a népegészség védelme érdekében korlátozó minden intézkedésnek arányosnak és megkülönböztetéstől mentesnek kell lennie, és azt azonnal fel kell oldani, amint azt a járványügyi helyzet lehetővé teszi. A tagállamoknak minden héten adatot kell szolgáltatniuk az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) részére a következő kritériumok mentén:

  • az előző 14 napban regisztrált új Covid–19-esetek száma 100 000 főre vetítve,
  • az előző héten elvégzett összes tesztből a pozitív eredményt hozó tesztek száma 100 000 főre vetítve,
  • az előző héten elvégzett összes tesztből a pozitív eredményt hozó tesztek százalékos aránya (a pozitív teszteredmények aránya).

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak ezen adatok alapján régiók szerinti bontásban hetente közzé kell tennie az uniós tagállamok térképét a tagállami döntéshozatal támogatása érdekében. A térképen a területeket a következő színekkel kell jelölni:

  • zöld, ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya 25-nél kevesebb, és a pozitív teszteredmények aránya kevesebb mint 4%,
  • narancssárga, ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya 50-nél kevesebb, de a pozitív teszteredmények aránya legalább 4%, vagy ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya 25 és 150 között van, de a pozitív teszteredmények aránya kevesebb mint 4%,
  • piros, ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya legalább 50, és a pozitív teszteredmények aránya legalább 4%, vagy ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya több mint 150,
  • szürke, ha nem áll rendelkezésre elegendő információ, vagy ha a tesztelési arány 300-nál alacsonyabb.

A tagállamok nem korlátozhatják a zöld besorolású területekre beutazó vagy onnan kiutazó személyek szabad mozgását és alapvetően nem tagadhatják meg a más tagállamokból érkező személyek beutazását. Azok a tagállamok, amelyek szükségesnek vélik, hogy korlátozásokat vezessenek be, a zöldtől eltérő besorolású területekről érkező személyeket:

  • karatén alá helyezhetik,
  • az érkezésüket követően teszt elvégeztetésére kötelezhetik.

A tagállamok lehetővé tehetik az utazóknak, hogy az említett tesztet az érkezés előtt elvégeztetett teszttel váltsák ki. Egyúttal adatszolgáltatási kötelezettséget is előírtak a kormányok saját maguknak, amelynek értelmében a többi tagállamot és az Európai Bizottságot a tervezett intézkedések előtt legalább 48, a lakosságot pedig legalább 24 órával korábban értesíteni kell.

Az elmélet és a gyakorlat

Ez az ajánlás azonban egyelőre erősen elméleti jellegű. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ honlapján található térkép egyáltalán nem tartalmazza az előbbiekben felsorolt színeket, a barna árnyalataival jelölik a fertőzöttséget. Ezek az árnyalatok pedig nem követik az ajánlásban meghatározott értékeket, a kategóriák egészen más bontásban szerepelnek. Viszont már ezekből az adatokból is le lehet vezetni, hogy a magyar szabályozás ellentétes a zöld zónából érkezőkre vonatkozó ajánlással.

Szeptember 1-je óta főszabály szerint külföldi állampolgárnak nem lehet Magyarország területére lépni és szabadon mozogni, karanténba kell vonulniuk. Kormányrendelet alapján kivételt képeznek ez alól Csehország, Szlovákia és Lengyelország polgárai, ha a belépő személy rendelkezik öt napnál nem régebbi negatív Covid-teszttel. Fontos, hogy a járványügyi adatok alapján Csehország szinte egésze piros kategóriába esik, de Szlovákia északi és délkeleti része is közel van ehhez a besoroláshoz. Az ajánlás azonban csak lehetőségként veti fel a piros zónából érkezők karanténba helyezését vagy tesztelését.

Viszont mivel az összes többi európai polgár számára kizárja a szabad belépés és mozgás lehetőségét a magyar jogszabály, ebbe a körbe esnek azok is, akik “zöld” területről érkeznének és akiket nem lehetne mozgásukban korlátozni. Ide tartozik például Finnország nagy része, Németország középső és keleti tartományai, Görögország egyes részei, a balti államok nagyobb része, vagy Portugália fele. Tehát, ha a magyar hatóságok komolyan veszik az ajánlást, ezen területek lakói számára biztosítani kellene a korlátozásmentes utazást.