Tetszett a cikk?

Karácsony Gergely egyik kampányígérete volt a luxusingatlanokra kivetett Tiborcz-adó bevezetése, a javaslattal mostanra elkészült a főváros. A 15 perc ingyen parkolás jövő nyártól jöhet, 7-800 forintos óránkénti parkolás biztosan nem lesz. Az önkormányzati választás egyéves évfordulóján kérdeztük Karácsony Gergely főpolgármestert, aki nagyon elégedetlen a kormányzat járványkezelési gyakorlatával.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

hvg.hu: Megkönnyebbült, hogy nem Bíró László nyerte meg a vasárnapi időközi választást?

Karácsony Gergely: Nem, én örültem volna, ha nyer. Bár papírformának azt gondoltam, ami bekövetkezett.

hvg.hu: De nem tartott attól, hogy a Fidesz két évig másról sem beszélne, mint hogy bevittek egy “nácit” a Parlamentbe? Vasárnap délután Fekete-Győr András azt mondta, egyszerűbb, ha 2022-ben nem ennyire megosztó személyiségeket indítanak, korábban Gyurcsány Ferenc DK-elnök is beszélt arról, Bíró jelöltsége súlyos politikai és morális dilemmát jelent. Hadházy Ákos szerint sem volt szerencsés választás.

K. G.: Utólag mindenki baromi okos. Bíró László az ellenzéki pártelnökök találkozóján, közös megállapodással lett jelölt. Szerintem a jövő szempontjából is lényeges, hogy ha valamiben megállapodunk, tartsuk magunkat hozzá.

Fazeka István

hvg.hu: Úgy tűnik, az MSZP-nek nincs önnél jobb jelöltje, azt akarják, legyen miniszterelnök-jelölt, és Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke sem zárkózott el ettől. Ön korábban azt mondta, nem akar az előválasztáson indulni. Meggondolta magát?

K. G.: Nem, továbbra sem készülök erre.

hvg.hu: Térjünk át a vírushelyzetre: egyetért azzal, ahogy a kormány most – minimális korlátozásokkal – kezeli a járványt?

K. G.: Érdekes vita, hogy szükségesek lennének-e további korlátozások, de nehéz igazságot tenni, értem és megértem a kormány dilemmáját ebben. Úgy látom viszont, hogy a védekezés összeomlott, nemcsak hétköznapi tapasztalat ez, de ezt mondja a kormányzati háttércsapat is: mivel nincs elég tesztkapacitás, fogalmunk sincs, hány fertőzött van, nem számolják a reprodukciós rátát. Kiszaladt a kormány kontrollja alól az egész folyamat. A második hullámot nem lehet politikai lózungokkal kezelni. Ideje lenne hallgatni a szakértőkre.

hvg.hu: Ön szerint a védekezés is összeomlott, vagy csak a helyzetet nem látni egészen pontosan?

K. G.: Tesztelés nélkül nem tudjuk, ki beteg, ezért nem tudunk védekezni. Az első hullámban szerintem helyes volt az ország lezárása, hiszen nem volt elég védőfelszerelés sem – a lezárást most nyilván gazdasági és politikai okokból akarják elkerülni. De arra valakinek válaszolnia kell, hogy mégis mi a túró történt nyáron, amikor viszonylag békés időszakot éltünk át. Miért nem növelték a tesztkapacitást?! Miért csak a sikerpropaganda folyt minden csatornán, miközben a felkészülés aprómunkája mintha nem lett volna elvégezve. Mi Budapesten 40 ezer tesztet megcsináltunk, visszük a saját tesztelési programunkat, rengeteg pénzt elköltöttünk és rengeteg bevételről lemondtunk annak érdekében, hogy védjük az intézményeinket. Felkészítettük az idősotthonainkat amennyire lehetséges, nem beszéltünk róla, hanem tettük, amit kell.

Fazeka István

Müller Cecília azt nyilatkozta pár napja, hogy 45 szociális intézményben van jelen a járvány, ebből kettő fővárosi, három telephelyen van jelen a vírus. Biztos vagyok benne, hogy a lakájmédia ebben a 42 intézményben ott áll állványokkal és puskamikrofonokkal, hiszen nálunk mindig ezt csinálták.

hvg.hu: De a Pesti úton valóban nagyon súlyos volt a helyzet.

K. G.: Félre ne értse, nem akarom bagatellizálni, megrázó volt számomra is az az időszak. De világos, hogy míg az első hullám elsősorban intézményi fertőzés volt, vagyis az idősotthonokba is a kórházból került a vírus, ez most egy közösségi fertőzés, vagyis bárhonnan, bármelyik munkavállaló, vagy rokon behozhatja az intézményekbe a fertőzést. Ezért a második hullám sokkal nagyobb veszélyt jelent az intézményeinkre, és minden társadalmi csoportra.

hvg.hu: Melyik két intézmény érintett?

K. G.: A Kamaraerdei úti idősotthon 2 telephelye és a Baross Utcai idősotthon Csokonai Utcai telephelye.

hvg.hu: A Pesti út most hogy úszta meg?

K. G.: Mi nem plakátokat raktunk ki, hanem utasításokat fogalmaztunk az intézményeink számára. De tudni kell: ha egy intézménybe bekerül a járvány, nehéz mit tenni. Nyáron próbáltunk felkészülni, amennyire csak lehetett: nagyon sok izolációs szobát hoztunk létre, új protokollokat vezettünk be, kéthetente teszteljük a dolgozókat, védőfelszerelést biztosítunk. Beleszakadunk, de mindent megpróbálunk megtenni az idősek biztonságáért.

hvg.hu: Ott korábban volt egy kormányhivatali vizsgálat, amely szerint sem az orvosi, sem az ápolói ellátás nem volt megfelelő. Ezen azóta változtattak?

K. G.: Minden közfinanszírozású idősotthonban ugyanilyen problémák vannak, hiszen a szociális ellátás 30 éve alulfinanszírozott. Másrészt a kormányhivatali vizsgálatok Tarlós István idejében még a gyógytornászt is hozzászámították a szakszemélyzethez, most meg már nem. Nehéz nem úgy látni, hogy a kormányhivatal is politikai alapon végzett akkor vizsgálatokat.

Mi változtattunk, kötöttünk egy keretmegállapodást egy egészségügyi szolgáltatóval szakorvosokra és szakápolókra, akik azokba az intézményekbe mennek, ahol nincs elég szakember. Ilyen szempontból minden intézményünk tökéletesen el van látva, közben pedig sokkal kevesebb ápoltunk is van, hiszen az elmúlt időszakban kis kivételtől eltekintve biztonsági okokból nem töltöttük fel az otthonok létszámát. Azóta is rendszeresek egyébként a kormányhivatalai ellenőrzések az intézményekben, a legutóbbi jegyzőkönyvek már pozitív állításokkal vannak tele.

Fazeka István

hvg.hu: Tavasszal azt mondta, Müller Cecília országos tiszti főorvossal nem nagyon volt kapcsolata, nem hívta vissza, ezért inkább levelet küldött. Most milyen a kommunikáció kettőjük között?

K. G.: Levelező tagozaton vagyunk, időnként írunk leveleket, amire időnként érkezik válasz. Vagy nem. Vagy nem arra válaszolnak, amit kérdezünk. Legutóbb az influenzavírus miatti részleteket akartuk tisztázni, egyelőre határidőn belül van a válaszadással. Lényegében nincs információáramlás a kormány és az önkormányzatok között a járvány ügyében. Ami szerintem elfogadhatatlan, súlyos felelőtlenség.

hvg.hu: Múlt héten azt mondta, a főváros az életéért küzd, óriási bevételkiesést okozott a járvány. Egy “újranyitási” adót akart bevezetni, amit a kormány nem támogat. Látja már, hogy hogyan élnek túl?

K. G.: Bizonyos szempontból jó hír, hogy a kormány nem támogat adóemelést, mert nekünk az alapvető javaslatunk az volt, hogy a fővárosra kivetett szolidaritási adót vonják vissza. A főváros gondjaira ez lenne a megoldás, az újraindítási adó csak reakció a kormányzati sarcpolitikára. Ha nincs sarc, nem kell bevezetni.

hvg.hu: A kormány azt mondja, az nem adóemelés, hanem az eddigi kedvezmény csökkentése.

K. G.: Ez adóemelés, a kormány olyan időszakban emeli duplájára, mikor a főváros bevételei 20-25 százalékkal esnek vissza, a turizmusból, kultúrából élő cégeink is padlót fogtak. Aki ebben a kormányzati lépésben nem lát politikai szándékot, az még nálam is jóhiszeműbb. Ez ebben a formában súlyos hadüzenet a budapestiek felé, a közszolgáltatásokban nem vagyunk hajlandóak a minőség rovására spórolni.

Rengeteg költséget visszafogtunk már, levágtuk a fővárosi cégek marketingkiadásait, összevontunk cégeket, megszüntettünk egy csomó felügyelőbizottságot, a BKK a jegybevétel-kiesés egy részét az intézményi kiadáscsökkentésén megspórolta, de a 20-22 százalékos kiesést a főváros nem tudja saját maga és nem is akarja egyedül kompenzálni. Ezért kell újratárgyalni a szolidaritási adót.

hvg.hu: A választási kampányban azt mondta, ön majd eredményesebben tud tárgyalni Orbán Viktorral, mint Tarlós István. Eddig ez nem nagyon sikerült, legalábbis azok alapján, amit a kormány meglépett a fővárossal szemben.

K. G.: A főváros és a kormány viszonyában a járvány kitöréséig volt egy eredményes időszak, amikor részben az atlétikai vb miatt sok mindent ki tudtunk szorítani a kormányból, előremutató megállapodást kötöttünk. Aztán a járvánnyal jött egy olyan politikai helyzet, amit – értelmezésem szerint – Orbán csak úgy tart kezelhetőnek, ha frontális háborút vív az ellenzékkel. Ennek része az önkormányzatok sarcolása úgy, hogy közben a sajátjainak kerülőúton visszaad pénzt, az ellenzékiekre meg azt mondja, nem tudnak kormányozni. Ez mérhetetlen lenézése a választóknak, remélem, a Fidesz változtat ezen a politikáján. Azt szeretném, ha Orbán tartaná magát ahhoz, hogy az új városvezetés ugyanannyit kap, mint Tarlós, mert most ettől is nagyon messze vagyunk.

hvg.hu: Fontos megállapodás volt a kerületi szakrendelőknek kért 50 milliárdos keret is, most viszont a kormány nekiállt az egészségügy jelentős átalakításának. Látja a végét? Elkerülhet az önkormányzatoktól a háziorvosi ellátás vagy a járóbeteg-szakrendelés?

K. G.: Valóban nagyon fontos bejelentéseket tett a kormány, aminek más ellenzéki politikusokkal együtt örülök – azért majd nézzük meg, hogy a nap végén ebből mi teljesül –, de a bejelentés nem érinti, ki a fenntartó. A kórházfelújítás, a háziorvosi praxisközösségek létrehozása jó irány, ebben segítjük is a kormányt.

Fazeka István

hvg.hu: Visszatérve a fővárosi turizmusra, az ágazat gyakorlatilag megállt. A Fidesz azt javasolta, a főváros 50 milliárddal segítse meg a szereplőket, amit viszont ön nem tud vagy nem akar kifizetni, de a kormány sem segít. Mi lesz így velük?

K. G.: Ha a politikában lenne cinizmusbajnokság, akkor a Fidesz-frakció javaslata valószínűleg elhozná az aranyérmet. A Közgyűlésben megsemmisülve hallgatták végig, mikor arról beszéltem, pontosan tudom, hogy pontosan tudják, hogy erre nincs pénz. Ismerjük egymást. Mondja ezt a Fidesz, amelynek kormánya kizárta a budapestieket a turizmust érintő támogatásokból, a Kisfaludy programból, az idegenvezetőknek adott támogatásból például budapesti idegenvezető nem részesülhetett. Röhej. Ahhoz nem kell különösebb éleslátás, hogy tudjuk: idegenvezetőből is Budapesten van a legtöbb.

hvg.hu: Az Állami Számvevőszék viszont azt közölte, 135 milliárdot tart a főváros állampapírban.

K. G.: Amikor ezt elkezdték lobogtatni, megnéztük, hogy az állam számláján ennek a százszorosa van. Ezzel az ostobasággal tényleg lenézik az embereket, azokat, akik pontosan tudják, hogy a fizetésnapon a számlán lévő pénz nem szabad felhasználású, hisz abból még ki kell fizetni a kötelezettségeket. Így van a főváros is.

Azért a főváros elfogadott egy turizmusmentő csomagot, rengeteg bevételről mondtunk le a taxisok, vendéglátósok érdekében. Elindítottuk a Budapest-restart kártyát, amivel a belföldi turizmust szeretnénk Budapestre hozni, illetve elfogadtunk a kormánnyal közösen egy kilábalási stratégiát, ami a járvány után az üzleti- és konferenciaturizmust erősítené.

hvg.hu: Mi van a Tiborcz-adóval?

K. G.: Ha jól emlékszem, Tiborcz István XII. kerületi polgár, tehát ő gondolom nem fog fizetni ingatlanadót, hiszen Pokorni Zoltán nem feltétlenül az én programomat akarja végrehajtani, bár örülnék, ha megtenné. Ezt a kerületekkel közösen tudjuk és akarjuk megvalósítani. A főváros összeállít egy ezzel kapcsolatos javaslatot, és a többséget alkotó kerületeket kérjük, hogy ezt az adóformát vezessék be, de ez az ő döntésük lesz. Mi nagyjából készen vagyunk a javaslattal, remélem, hogy január elsejétől be lehet vezetni.

Fazeka István

hvg.hu: Kerülhet olyan nehéz helyzetbe a főváros, hogy a kampányban megígért, majd a közgyűlés által elfogadott 20 ezer forintos “rezsitámogatást” visszavonja?

K. G.: Nem, ez egy nagyon fontos cél. Most fél évre indult a program, ami 200 millióba kerül, a terveinkben szerepel jövőre a 400 millió. Az ügyfelek elérésén kell még dolgozni.

hvg.hu: Mi van a parkolással, mikor lesz ingyen az első 15 perc?

K. G.: Az ahhoz szükséges informatikai fejlesztést elindította a BKK, most úgy látjuk, jövő nyárra lesz kész. Egységes parkolási rendszert szeretnénk, a fővárosi bevételeket megcsapoló szerződéseket fel akarjuk bontani, a szükséges rendeletmódosításokat még idén szeretnénk bevinni a Közgyűlés elé. Folyamatosan egyeztetünk a kerületekkel.

hvg.hu: A szerződéseket simán fel tudják mondani?

K. G.: Igen, erre az Európai Bíróság döntése is feljogosít, amely jogellenesnek nevezte a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. monopóliumát.

hvg.hu: Niedermüller Péter bemondta, hogy akár 7-800 forint is lehet egy óra parkolás. Lesz ennyi?

K. G.: Ha VII. kerületi polgármester lennék, én is azt gondolnám, hogy a csillagos égig emeljük a parkolási díjakat. Lesz, ahol indokolt a díjemelés, de nem ilyen mértékben.

hvg.hu: Mindent csak jövő júniustól, mikor az egész rendszer átalakul?

K. G.: Nem, több lépésben zajlik ez majd, a menetrendről még egyeztetünk a kerületekkel.

hvg.hu: Dolgoznak azon, hogyan lehet a forgalmat csillapítani, több kerületben elindult egy kísérlet. Év végére készül el egy előterjesztés a fővárosi közlekedésről. Korábban azt ígérte, maradnak 70 km/órás szakaszok, de jelentősen visszavágná azokat. Ezzel hol tartanak?

K. G.: Nagyon sok beavatkozást indítottunk el, ezek tapasztalatait vizsgáljuk. Kisebb korrekciókra szükség van, de a belső kerületekben sikeresek voltak a projektek. Az ideiglenes jelleggel bevezetett intézkedések valószínűleg kisebb-nagyobb pontosítással megmaradnak.

hvg.hu: Fürjes Balázs államtitkár autósellenességgel vádolja a bicikliutak miatt.

K. G.: Most erre mit mondjak? Hol ezzel, hol azzal. Ahogy egy fideszes politikushoz illik.

hvg.hu: A nagykörúti bringasávot nem érzi elhibázottnak? Minden szereplő tiltakozik az ellen, hogy rávezették a járdára, mert balesetveszélyes.

K. G.: Nem ideális, de ebben a helyzetben ez volt a legjobb megoldás. A Nagykörút 5 százalékán vannak csak ilyen szakaszok, ahol lehet, a parkolósávot használtuk fel, ahogy azt a sajtótájékoztató előtt 10 perccel kérte Fürjes Balázs. Nem állítanám fel sikerkritériumnak, hogy fideszes politikusok megelégedésére dolgozzak, úgy sem fog menni, mindig az ellenkezőjét kérik annak, amit csinálok. Nekik ez a fontos. Nekem meg az élhető Budapest.

hvg.hu: Télen miért kell fönntartani a kerékpársávot a Nagykörúton?

K. G.: Mert a szemléletformálás nem évszakfüggő. A mostani egy elfogadható kompromisszum, hosszú távon pedig át kell gondolni a Nagykörút funkcióját, ebben a közlekedés egy kérdés a sok közül. Meg kell nézni, hogy lehet több életet vinni a körútra, hogy lehet elérni, hogy több legyen a zöld. Az élhetőség szempontjából legjobb városokban évtizedekkel ezelőtt a magyarnál sokkal durvább konfliktusokat generált, mikor a közlekedési szokásokhoz hozzányúltak.

Fazeka István

hvg.hu: A Lánchíd az egyik olyan fejlesztés, amely megvalósul. Beérkeztek a pályázatok, az árak reálisak vagy elszálltak?

K. G.: Arról nem tudok nyilatkozni, mert tárgyalásos szakaszban van a közbeszerzés, 4 ajánlat érkezett, szerintem idén nyertest tudunk hirdetni, jövő év elején kezdődhet a beruházás és 2023-ban remélhetőleg át tudjuk adni a Lánchidat. Nagy kérdés, hogy az elmúlt 9 évben miért nem újult meg egy híd sem, miközben egy magát műszaki emberként pozícionáló vezetője volt Budapestnek.

hvg.hu: Tarlós István azt mondta, hogy túl magas árak jöttek be, ezért dobta vissza a pályázatokat.

K. G.: És akkor szakadjon le a Lánchíd?! Kaptam egy jelentést arról, hogy a budapesti hidak borzasztó állapotban vannak, minden ciklusban fel kellene újítani egy hidat. Két ciklus kimarad, így jövőre el kell kezdeni a Petőfi híd felújításának tervezését, majd jön az Árpád híd. Ezek sokkal drágábbak lesznek, mint a Lánchíd.

hvg.hu: A Galvani-híddal mi lesz? Nemrég kiderültek a nyomvonal-variációk, a lakossági tiltakozás borítékolható.

K. G.: Szerintünk előbb a meglévő hidakat kellene felújítani, de ha már új hídról van szó, a távolabbi, Albertfalvai hidat támogattuk volna. Végül azért engedtük el, mert a kormány közölte, vagy a Galvani-híd épül meg, vagy semmi. A nyomvonalak alapján egyelőre nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez valóban csökkentené-e a belváros forgalmát, inkább az M0-ról vonzaná be, az M1–M7-es pálya összekötése a Ferihegyi gyorsforgalmival egy autópályát hozna létre a városban. A rávezetés miatt a pesti oldal fölrobbanna, a kiserdőt védő alagutas megoldás pedig irgalmatlanul drága. Nem nagyon látom a konfliktus végét. Az FKT ülésen úgy döntöttünk, ha nincs kompromisszum, úgy építik a hidat, hogy a pesti oldalon nem nyúlnak az úthálózathoz. Nyilván nem biztos ez a legjobb megoldás. Sok kérdés fölmerült, mi biztosan csak akkor tudjuk támogatni az új hidat, ha olyan megoldást találnak, amivel a belváros forgalmát lehet csillapítani.

hvg.hu: A Biodómról készült jelentés meglepő lett, kiderült, nem kell 20 milliárd a befejezéshez (amennyit Persányi Miklós korábbi főigazgató kért), és “csak” 5 milliárdnak nincs meg a fedezete. Ezt a pénzt a kormánytól várják, ami kétséges, de akkor ezek szerint be tudják fejezni a Biodómot?

K. G.: Nem tehetjük meg, hogy nem fejezzük be, nem lehet egy üres fóliasátor a város közepén. A hiányzó 5 milliárdnak 2022–23 környékén kell rendelkezésre állnia, remélem, hogy meggyőzzük majd az akkori kormányt, hogy a forrást biztosítsa. Az egy fontos tapasztalat volt, hogy egy ekkora beruházást profi műszaki menedzsmentre kell bízni, nem pedig egy közművelődési intézményre.

hvg.hu: A jelentés nyilvánosságra hozása után büntetőfeljelentést is tettek. Ez kit céloz?

K. G.: Az igazságot. Erkölcsi kötelességünk volt tájékoztatni a nyomozóhatóságot arról, mit találtunk eddig.

hvg.hu: A legutóbbi ülésen elfogadtak egy olyan előterjesztést, ami alapján az ingyenesen terjesztett fővárosi lapokban kérhet négy oldalt a főváros. A Pesti Hírlap tulajdonosa, Milkovics Pál sem érti pontosan, hogyan fog ez kinézni.

K. G.: A rendelet értelmében megállapodást kell majd kötnie a fővárosnak és a lapterjesztőnek. De nem értem az ezzel kapcsolatos fellángolást, a Lokállal is volt egy megállapodásunk arról, hogy közzétehetünk ingyenes tartalmakat, ugyan ennél kisebb mértékben, de ezt nem tartotta be a Lokál kiadója. Az a helyzet, hogy a közterület használatából magánprofitot akar valaki termelni. Rendben, de akkor tegyen valamit a köztájékoztatásért cserébe. Ugyan az a helyzet, mint a közterületi reklámozásnál, ahol az előző városvezetés is olyan szerződést kötött, ami lehetőséget ad ilyen köztájékoztatásra. Pontosan ezt a logikát követtük.

hvg.hu: És ha nemet mondanak? Akkor fizetni kell a közterület-használatért vagy nem is engedélyezik a terjesztést?

K. G.: Ez nem zárja ki, hogy ilyen újságokat lehessen Budapesten terjeszteni, de kétségtelen, ha valaki jóhiszemű viszonyban akar lenni a Fővárosi Önkormányzattal, akkor jobb, ha együttműködik ahelyett, hogy az elutasítást keresi. Annyira balfékek nem vagyunk, hogy ne érvényesítsük a város szempontjait a közpénzzel kitömött ingyenes újságokkal, így például a Lokál szellemiségét továbbvivő lapokkal szemben. Kölcsönösen előnyös szerződést szeretnénk kötni a kiadókkal.

hvg.hu: Mi lesz Gajda Péterrel? Úgy került az összeférhetetlenségi bizottság élére, hogy ön azt mondta, akkor maradhat, ha a kispesti korrupciógyanús ügyeket normálisan kezeli. Ehhez képest a kispesti vizsgálóbizottságot érdemi munka nélkül megszüntették.

K. G.: Gajda a frakciók javaslata alapján lett bizottsági elnök. Az a szokás 30 éve, hogy ha a bizottsági posztok elosztásában a frakciók megállapodnak, a főpolgármester előterjeszti a javaslatot. Ennek a bizottságnak amúgy csak szimbolikus jelentősége van. Én szeretném, ha ezek az ügyek tisztázódnának, és szerintem Gajda Péternek is ez az érdeke, de én ebben nem tudok segíteni, mert nem én vagyok a főnöke.

hvg.hu: Az SZFE-n történtek miatt azt mondták, közösségi teret tudnak biztosítani, mást nem. Mi van, ha ez nem lesz elég?

K. G.: A fővárost különösen élesen érinti a helyzet, a kormánypropaganda pont a fővárosi üzemeltetésű intézmények művészeit találta meg. Nagyon szívesen segítünk a magunk eszközeivel, de ez már azt feltételezné, hogy az SZFE hallgatói és az egyetem elvesztette a vitát. Borzasztó nehéz a helyzet, mindkét fél nehezen mozdul a pozíciójából, csakhogy az egyik félnek igaza van, a másiknak nincs.