Tetszett a cikk?

Megkezdődött a Fővárosi Törvényszéken az a büntetőper, amelyben Simonka György fideszes országgyűlési képviselőt és 32 társát bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolják.

Az orosházi központú választókerület országgyűlési képviselője nyolc és fél évi fegyházbüntetést is kaphat, valamint az ügyészség 850 millió forintos vagyonelkobzásra tett javaslatot a bíróságnak arra az esetre, ha Simonka elismeri a vádiratban foglaltakat és lemond a védekezés lehetőségéről. Ezt a fideszes politikus az előkészítő ülésen és a mostani tárgyaláson sem tette meg.

A vád szerint Simonka György és társai 2009 és 2015 között 1,4 milliárd forintot csaltak el egy bűnszervezetben. Társaival arra specializálódtak, hogy a zöldség-gyümölcs termelői csoportok által igényelhető állami támogatásokat átláthatatlan céghálókon keresztül számtalan trükkel lenyúlják.

A NAV feljelentése alapján még 2016-ban indult a nyomozás, a képviselő mentelmi jogát 2018 októberében függesztette fel az Országgyűlés. Tavaly augusztusban emeltek vádat, és csak most kezdődött az érdemi tárgyalás. Az ügyben eddig 70 ezer oldalnyi irat készült, és csak az ügyészség 35 tanú meghallgatását kezdeményezte. A fideszes politikus szabadlábon van, és a vád alapján ő tekinthető az ügyészség legnagyobb korrupciós fogásának az elmúlt években.

A politikus akkor került az adóhivatal és az ügyészség látókörébe, amikor a Fidesz borsodi képviselője, Mengyi Roland lebukott az alkotmányos költségnek becézett kenőpénzekkel. Merthogy kiderült: a dél-békési Simonka György is hasonló fideszes infrastruktúrán és céghálózattal működik, mint – mások mellett – a borsodi párttárs.

Mindent tagadott a fideszes képviselő

Simonka György nem járult hozzá, hogy róla a bírósági tárgyaláson felvételek készüljenek, és írásbeli vallomását is a bíró olvasta fel. Ezt megelőzően a képviselő mindössze annyit mondott, hogy a nyomozás során többször tett vallomást, az ügyészség minden kérdésére válaszolt írásban és szóban is, ezeket továbbra is fenntartja. Elmondta még, hogy a média komoly nyomás alá helyezte őt és családját is az elmúlt időszakban, ezért nem tesz szóban vallomást és kérdésekre sem válaszol.

A bíró által felolvasott írásbeli vallomás szerint Simonka lényegében a vádirat minden ellene hozott pontját tagadta. A dokumentumból egyebek közt kiderült, hogy Simonka szerint

  • olyan személyek vallomásán alapulnak a vádak, akik az ügyészséggel kiegyeztek, „a mentesülésük miatt mondták azt, amit kellett”,
  • a vádiratban szereplő bűnszervezet sohasem létezett,
  • nem vezette bűnös szándék sem a vállalkozások alapításánál, sem vezetésénél,
  • a kétezres évek közepén nem is reménykedhetett támogatásban, mert baloldali kormány volt hatalmon,
  • a termelőszövetkezetek létrehozását a gazdasági válság indokolta,
  • a 2000-es években vállalkozó volt és őstermelő, családi vállalkozásokat működtetett, továbbá tanácsokat adott más vállalkozóknak, de a döntést egyetlen esetben sem ő hozta,
  • minden beruházás a téeszek működését szolgálta, túlárazásról nem tudott,
  • hamis az az állítás, hogy pénzeket osztottak vissza,
  • nem az ő utasítása alapján történt a közös védekezési stratégia kialakítása,
  • a vádiratban szereplő beruházások megvalósultak, és azokat szakszerűen végezték el.

A bíró ezután felolvasta a politikus korábbi, gyanúsítotti vallomásait, amelyeket Simonka György a bíróságon nem kívánt kiegészíteni.

A januári, előkészítő tárgyaláson Simonka szintén az ártatlanságát hangsúlyozta, és akkor azt is mondta, hogy 100 tanút szeretne meghallgattatni a bíróságon. Korábban a büntetőper több vádlottja beismerte bűnösségét, és elfogadta az ügyészség által indítványozott büntetést.

A képviselőn kívül a vádlottak padján ül még Simonka felesége és unokahúga. Velük kapcsolatban a képviselő azt állította, hogy önállóan dolgoztak, nem tud arról, hogy bármi törvénytelent tettek volna. Rajtuk kívül másik két fideszes országgyűlési képviselőnek, Kerényi János dél-alföldi pártigazgatónak, valamint Varga Gábor országgyűlési képviselőnek a rokonai szintén a vádlottak között vannak. Az ügy főszereplőit magánokirat-hamisítás, vesztegetés, ezekre való felbujtás is terhelheti.

Simonkához egyéb gyanús ügyletek is kötődnek, amelyet azonban nem vizsgált az ügyészség.

A tárgyalás szerdán Kerényi István meghallgatásával folytatódik.

Szlavkovits Rita Vállalkozás

Milliárdok vándorolnak Simonka György hátországában

A járványra hivatkozva uniós milliárdokat csoportosított át civilektől a kórházakhoz a Békés megyei önkormányzat, az egyik kedvezményezett alapítvány alapítói között van Simonka György is, akinek kedden folytatódik a büntetőpere. Míg a megvádolt politikus bázisán pályázatokat adnak vissza, addig a megyei önkormányzat osztogat, de most másoknak.