Karácsony Gergely újraindítási adót vezetne be

DMARC20200122004
2020.10.13. 19:00

Karácsony Gergely az InfoRadio Aréna című műsorában arról beszélt, hogy drámaian csökkentek a főváros bevételei. A bevételkiesést vagy adónöveléssel, vagy kormánydöntéssel lehetne orvosolni:

Ez a 69 milliárd forintos lyuk akkora, amiből már nem lehet takarékoskodási intézkedésekkel kilábalni. Mi azt szeretnénk, ha a kormány visszavonná a fővárosra kirótt és tulajdonképpen megduplázott adót

– mondta többek között a főpolgármester, aki arról is beszélt, hogy azoktól a cégektől várnak szolidaritást, amelyeket nem sújtott a járvány. Az ilyen vállalatok egy átmeneti, kismértékű adóval segíthetnének azoknak, amelyek viszont majd bele gebednek.

Például fél százalék adóval.

„Nem vagyunk adónövelés-pártiak, de azt gondolom, hogy ezeket a cégeket nem tépázza meg az a fél százalék adó. Ezt lehet úgy is venni, hogy egy szolidaritási adó” – jelentette ki Karácsony Gergely.

Arra a kérdésre, hogyan tud a megszorítások közepette is működni a főváros, a főpolgármester elmondta, hogy beruházásokat halasztottak el, visszavettek a reklám- és marketingköltségekből, átütemezéssel és költségvetési zárolásból finanszírozzák az alapvető működést. Ilyen például a közösségi közlekedés, amelynek a kiadásait mindenképp fedezni kell.

A közösségi közlekedés finanszírozásában magunkra vagyunk maradva, ez évi 150 milliárd kiadást jelent, ha nincs bevételünk, a troliknak akkor is menni kell

– mondta a főpolgármester. 

Karácsony Gergely az október 15-én esedékes Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának  ülésén egy újrakezdési javaslatot tesz Gulyás Gergely miniszter és a kormány asztalára, amelyben emlékeztetnek a Fővárosi Közgyűlés egyhangú szavazással hozott döntésére: vonják vissza a Budapest-adót.

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Mónus Márton / MTI)