8 kötelező hivatalos teendő a szülés után: mutatjuk, mikor mit és hol tudsz elintézni

Érdemes már a szülés előtti időszakban összeállítani a teendők listáját, hogy a baba érkezése utáni napok ne az idegeskedésről szóljanak.

Hivatalos teendők szülés után
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kilenc hónapnyi várakozás után, amikor végre megszületik a csöppség, az újdonsült szülők szinte semmi másra nem tudnak gondolni, csak arra, hogy vele lett teljes a családjuk. Ám határtalan boldogságuk közepette nem szabad megfeledkezniük arról, hogy egy csecsemő mellé egy halom elintézendő dolog is jár.

Amíg az édesanya a kórházban tartózkodik a kicsivel, az apa feladata lesz az ügyintézés. Az édesapákat a gyermek születése után plusz öt szabadnap illeti meg, amelynek egy részét a hivatalos teendők elintézésére fordíthat, amíg az anya a kórházban van, vagy otthon lábadozik, és elvégzi a baba körüli teendőket.

Ha a baba megszületett

Az alábbiakban összeszedtük a hivatalos teendőket, azt, mikor mit és hol tudsz elintézni. Érdemes már a szülés előtti időszakban összeállítani az elintéznivalók listáját, hogy a baba érkezése utáni napok ne az idegeskedésről, hanem az örömről és a boldogságról szóljanak.

GettyImages-948164816

Sok időt spórolhattok meg, ha már a szülés előtt beszerzitek a házassági anyakönyvi kivonatotok 90 napnál nem régebbi hitelesített másolatát, vagy ha nem házasodtatok össze, az apának elismerő nyilatkozatot kell tennie, ha azt szeretné, hogy a gyermek az ő vezetéknevét viselje. A nyilatkozatot a területileg illetékes önkormányzatnál, személyesen lehet megtenni, ehhez be kell nyújtani mindkét szülő személyazonosító igazolványát, lakcímkártyáját, a kismama terhesgondozási kiskönyvét és a szülés várható időpontjának szakorvos általi igazolását. A nyilatkozatot a kórházban még a kicsi megszületése előtt le kell adni.

Anyakönyvi kivonat

Ha megszületett a pici, az első és legfontosabb, hogy a születési anyakönyvi kivonata meglegyen. Ezt a születés helye szerint illetékes önkormányzat, anyakönyvvezető állítja ki, de a legtöbb magyarországi kórházban van kirendelt kórházi anyakönyvvezető, akinek közreműködésével a kicsi anyakönyvi kivonatát már a kórházi tartózkodás utolsó napján kiadják. A születést a szülészorvos igazolja, a dokumentumhoz szükségesek a szülők személyes okmányai, a hitelesített házassági kivonat vagy az apasági nyilatkozat.

Személyi igazolvány

Az anyakönyvi kivonattal a személyi igazolványt bármelyik kormányablakban intézhetitek. Figyeljetek arra, ha csak az egyik szülő menne, szükséges a másik szülő meghatalmazása is!

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Tajkártya és adókártya

A kórház automatikusan lejelenti a születést a hivatalok felé, ezzel elindítja a tajkártya és az adókártya igénylését is, de több hétbe is beletelhet, mire az iratokat postai úton kézhez kapjátok.

Lakcímkártya

Minden esetben az édesanya állandó lakcíme lesz a baba lakcímkártyáján, de ezzel sem lesz semmi dolgotok, a kormányablak az anyakönyvvezető bejelentése alapján automatikusan kiküldi a szülők hivatalos lakcímére.

Egyszeri anyasági támogatás

Az egyszeri anyasági támogatás, amelynek összege egy gyermek esetén 64 125 forint, ikrek esetén személyenként 85 500 forint, azoknak az édesanyáknak jár, akik szülés előtt legalább négy alkalommal - koraszülés esetén egy alkalommal - részt vettek terhesgondozáson, és a védőnő ezt igazolja. A szülést követő fél éven belül igényelhető, a legkönnyebben elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül vagy személyesen bármely kormányablakban.

GettyImages-686205136

Családi pótlék

A gyermek 18 éves koráig vagy a tankötelezettség végéig járó családi pótlék havi összege egy gyermek esetén nettó 12 200 forint, két gyermeknél személyenként 13 300 forint, három vagy többgyermekes család esetében személyenként 16 ezer forint. Ehhez a formanyomtatványt ide kattintva találod, ügyfélkapun keresztül vagy kormányablakban igényelhető.

BKV kisgyermekes bérlet

A csed - csecsemőgondozási díj - iránti igényt a munkáltatónál kell bejelenteni, aki jelzi a Magyar Államkincstárnak az igényt. Ha megküldi az igazolást a kincstár, fénykép ellenében bármely BKV-pénztárnál kiállítják a féléves időtartamra szóló kisgyermekes bérletet, a gyeddel pedig további fél évre igényelhető. 9 500 forint helyett 3 450 forintért utazhat így az anyuka a főváros valamennyi járatán.

Babakötvény

A babakötvénnyel jelentős kezdőtőkét biztosíthatsz a gyermekednek, amelyet ő maga, a 18. születésnapja után kap kézhez. A kicsi megszületése után az állampapír igénylése esetén az állam egyszeri alkalommal életkezdési támogatást ad, amelynek összege 42 500 forint. A babakötvényt ügyfélkapun keresztül lehet igényelni, a befizetések után pedig 10%-os állami támogatás jár. Havi 5000 forintot befizetve 18 év alatt nagyjából 2 millió összeg ütheti a gyermek markát.

Mennyibe kerül ma terhesnek lenni Magyarországon? Kiszámoltuk!

Bár a várandósságnak nem a pénzről kellene szólnia, a terhesség 40 hete, a kötelező és ajánlott vizsgálatok, az extrák, mint például a babamozi és az 5D ultrahang, és persze maga a szülés is súlyos százezrekkel terheli meg a családi kasszát, így a baba tervezésénél fontos ezeket a szempontokat is figyelembe venni.

Mennyibe kerül ma terhesnek lenni Magyarországon? A gyerekvállalás költségei 2020-ban

Vizsgálatok, amelyeket nem szabad kihagyni ma Magyarországon a terhesség során.

Elolvasom

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük