A járványkezelés volt a legfontosabb téma az amerikai elnökjelöltek vitáján

2020. október 16., 06:37

Szerző:

Donald Trump amerikai elnök és demokrata párti kihívója, Joe Biden főként a koronavírus-járványra adott válaszokról vitázott csütörtökön este azon a stúdióbeszélgetésen, amelyet két amerikai televíziós társaság egymástól függetlenül, de egy időben szervezett a két politikussal.

 A republikánus amerikai elnök a floridai Miamiban az NBC televízió szervezte beszélgetésen válaszolt a műsorvezető és a meghívott vendégek kérdéseire, míg Joe Biden a pennsylvaniai Philadelphiában az ABC televízió munkatársa által moderált beszélgetésen vett részt. A két párhuzamos beszélgetést az elmaradt második elnökjelölti vita idejében tartották meg.

Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje bírálta Donald Trump járványkezelését, s ismét kifejtette már korábban is hangoztatott álláspontját, miszerint az elnökön szerinte "pánik vett erőt". Hibáztatta Trumpot azért, mert bár tudta, hogy a koronavírus milyen veszélyes, de erről nem tájékoztatta a közvéleményt. Idézte Trump egyik interjúját, amelyben az elnök elmondta, hogy azért nem számolt be a járvány súlyosságáról nyilvánosan, mert "nem akart pánikot kelteni" az amerikaiak körében. "Az amerikaiak nem szoktak pánikba esni. Ő esett pánikba" - vélekedett Biden.

Donald Trump védelmébe vette eddigi járványkezelését, mondván, hogy ő a járványügyi szakemberek, köztük Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségek országos intézetének (NIAID) vezetője tanácsai alapján cselekedett és hozott döntéseket. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Fauci gyakran változtatta az álláspontját a járvány megítélésében és kezelésében.

Arra a felvetésre, hogy miért nem viselt szájmaszkot és miért nem volt óvatosabb, azzal válaszolt: "elnök vagyok, muszáj találkoznom az emberekkel, nem maradhatok az alagsorban". Ezzel az elnök kimondatlanul is Joe Bidenre célzott, aki a kampány jó részét a háza alagsorában berendezett stúdióból bonyolította, s csak az elmúlt hetekben kezdett országjárásba.

A republikánus elnök idézte a jelenlegi tanácsadó testület egyik tagját, Scott Atlas doktort, aki már többször is kétségbe vonta a szájmaszk viselésének hasznosságát.

Biden nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy esetleges demokrata párti győzelem esetén kibővítik-e a kilenc tagú szövetségi legfelsőbb bíróság létszámát demokrata párti bírákkal.

"Nem vagyok ennek nagy híve, de nyitott vagyok rá, hogy adott pillanatban megfontoljam - fogalmazott. "Attól függ, hogy ezt majd hogyan kezelik" - utalt a Trump által jelölt Amy Coney Barrett konzervatív bíró meghallgatására és a jelöltről várható szavazásra.

Donald Trump pedig elhárította a nyílt választ a műsorvezetőnek a QAnon szélsőséges szerveződésre vonatkozó, illetve annak elítélését sürgető kérdésére.

"Miért nem kérdezik ezt meg Bidentől is?" - kérdezett vissza az elnök. Mindazonáltal közölte: nem ismeri a QAnont, nem tud róluk semmit, csak annyit hallott, hogy a pedofília ellen akarnak fellépni. Az elnök egyúttal megismételte korábban többször elmondott véleményét: mindig elítélte a fehér felsőbbrendűséget hirdető és szélsőséges nézeteket.

Trump hozzáfűzte: "Amit ismerek, az az antifa és a radikális baloldal, és tisztában vagyok vele, hogy milyen erőszakosak és gonoszak, és azt is tudom, hogyan égetnek fel demokraták által irányított városokat".

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.