280 éve született az első magyar regény írója

2020.10.19. 21:17

Dugonics András születésének 280. évfordulója alkalmából megemlékezést tartott a Dugonics Társaság hétfőn Szegeden. Az alelnök ünnepi beszédében Dugonics munkásságának öt mozzanatán keresztül állította példaképként hallgatósága elé a sokoldalú, helyi születésű szerzetest, tanárt és írót – írta meg a delmagyar.hu.

Dugonics András
Dugonics András
Fotó: OSZK

A tanár, nyelvújító, író és gyűjtő Dugonics András 1740. október 18-án látta meg a napvilágot a mostani Dugonics és az Osztrovszky utca sarkán álló házban. Hagyományukhoz híven születésének évfordulóját ez alkalommal is szobrának megkoszorúzásával ünnepelték a Dugonics Társaság tagjai a Dugonics András Piarista Gimnázium képviselőivel együtt.

Beszédében a Dugonics Társaság alelnöke, Németh T. Enikő így méltatta:

45 éven keresztül állt a katedrán. Bár szíve vágya az volt, hogy a magyar nyelvi tanszéken oktathasson, mennyiségtant, számtant, mértant, építészettant, Szegeden pedig elsőként filozófiát tanított. Olyan tanár volt, akit már saját korában elismert Szeged városa, és büszke volt rá (...) Dugonics a latin, majd a német szaknyelv egyeduralma idején a magyart a tudomány nyelvévé emelte. (...) Etelka című művével megalkotta az első magyar regényt, de foglalkozott eposz átdolgozásokkal, drámákat és színműveket írt, továbbá latin nyelvű költőként és íróként ismert volt Európa-szerte. Mindemellett negyven éven keresztül gyűjtötte a szólásokat, közmondásokat, és halála után két évvel ki is adták a tízezer szólást és közmondást tartalmazó munkáját.