szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Bankholding egyik első embere a nagy konkurens OTP-től igazolt át.

Hamarosan megkezdi tényleges működését a Magyar Bankholding Zrt – számolt be a Takarék Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Budapest Bank Csoport, miután a három bankból álló holding meghatározó tulajdonosai, Vida József, Lélfai Koppány és Balog Ádám pénteken befektetési és szindikátusi szerződést írtak alá, valamint döntöttek arról, hogy apportálják banki részesedésüket a közös holdingtársaságba.

Így, ha az engedélyeket is megkapják a Magyar Nemzeti Banktól, Magyarország második legnagyobb bankcsoportja jön létre, amelynek konszolidált értéke meghaladja a 740 milliárd forintot – emelik ki. Az új bankcsoportban a Magyar Állam a Budapest Bankot tulajdonló Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. révén 30,35 százalék, az MKB tulajdonosai 31,96 százalék, az MTB tulajdonosai pedig 37,69 százalék részesedést szereznek az apport teljesülésekor. Míg a Budapest Bank állami tulajdonban van 2015 óta, az MKB első számú részvényese Mészáros Lőrinc, az MTB pedig a szintén kormányközelinek tartott Vida Józsefé.

A bankok egyelőre megőrzik jogi státuszukat, és önálló egységként, külön brandként működnek a későbbi integráció megtörténtéig, ugyanakkor "az apport után közvetlenül megkezdik a közös működésből eredő szinergiák kihasználását". A Magyar Bankholding Zrt. 2021 során dolgozza ki a három bank részletes fúziós ütemtervét és részletes üzleti stratégiát. Ezt a munkát nemzetközi tanácsadó cégek közreműködésével a három bank szakemberei végzik, őket belső pályázaton választják ki.

A Magyar Bankholding felső vezetése is megkezdi az operatív működést. A Társaság igazgatósági elnökének feladatait a nagy konkurenstől, az OTP-től nemrég átigazolt Barna Zsolt, vezérigazgatói feladatait pedig Vida József, a Takarék első embere látja el, a szakemberek közösen irányítják majd a stratégiai tervezés munkáit.

A Magyar Bankholding megalakulását május közepén jelentette be a Takarék és az MKB, nem sokkal később a szervezethez csatlakozott a Budapest Bank is. Az új bankcsoport Magyarország második legnagyobb szereplője lehet: 1,9 millió ügyfelet szolgál ki, országosan, a hazai bankfiókhálózat közel felét, több mint 920 fiókot működtet, együttes mérlegfőösszege megközelíti az 6800, hitelállománya a 3800, betétállománya a 4800 milliárd forintot. 200 ezer mikrovállalkozást, 30 ezer kis- és középvállalkozást, hatezer privátbanki partnert szolgál ki, számos területen piacvezető vagy a második legnagyobb szereplő (mezőgazdaság, mkkv-szektor, lízing).