szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A változtatással valószínűleg közel sem lesznek elégedett a tüntetők.

Minimálisan módosíthatják az abortusz feltételeit - jelentette be Andrzej Duda lengyel államfő. A pénteken benyújtott módosítás elfogadása után három esetben lenne lehetőség aboruszra:

  • ha a magzat nemi erőszak következtében fogant,
  • ha az anya élete veszélyben van a terhesség miatt,
  • illetve ha a terhességi vizsgálatok azt állapítják meg, a gyerek nagy valószínűséggel holtan vagy olyan károsodással születik, amely miatt a terápia ellenére meghal.

Duda szerint ezek a módosítások összhangban állnak az Alkotmánybíróság múlt heti döntésével, amely kimondta, a beteg magzatok művi vetélése alkotmányellenes. Eddig a magzati lét bármely szakában megszakíthatták a terhességet Lengyelországban, ha az orvosok a magzat súlyos betegségét valószínűsítették. A hírek szerint főleg erre hivatkozva hajtottak végre tavaly terhességmegszakításokat, általában Down-szindrómás magzatokon. Az Alkotmánybíróság döntése óta folyamatosan óriási tüntetések zajlanak az egész országban.

Serdült Viktória Itthon

Szólamnak jó, politikai húzásnak öngól lenne a Fidesztől az abortusz szigorítása

Nőjogi szempontból abszolút sereghajtó államokhoz csatlakozott Magyarország, amikor az Egyesült Államok kezdeményezésére aláírta az ENSZ többségével szembeszálló abortuszellenes nyilatkozatot. Miközben Washington kampánycélokra használja fel a témát, az már kevésbé egyértelmű, hogy a Fidesz-kormány mit nyerhet egy ilyen kiállással. Donald Trumpnál viszont szerezhetnek egy jó pontot.