Illegális bevándorlás

További kilencszázan érkeztek hétfőn Lampedusa szigetére

Éjszaka tizenkét hajóval majdnem hétszázan érkeztek, a reggeli órákban további három hajóval kétszázan értek partot.

2020.11.02 16:55MTI

Lampedusa migránstábora ismételten megtelt, miután a hétfőre virradó éjszaka és reggel kilencszázan értek partot az olasz szigeten, a vasárnap érkezett négyszáz illegális bevándorló után.

Éjszaka tizenkét hajóval majdnem hétszázan érkeztek, a reggeli órákban további három hajóval kétszázan értek partot. A legkisebb csoport tizennégy fős volt, a legnagyobb majdnem száz. A kilencszáz embert szokás szerint a sziget regisztrációs központjában helyezték el, ahol kevesebb mint kétszáz férőhely van. A táborból alig egy napja valamivel több mint száz, korábban érkezett bevándorlót helyeztek át a Suprema karanténhajóra, miután vasárnap is négyszázan kötöttek ki Lampedusán.

Matteo Salvini, az ellenzéki Liga párt vezetője a közösségi oldalán azt írta, a kormány rázárja az ajtót az olaszokra a koronavírus-járvány miatt, de kitárja a kapukat a migránsok előtt. "Szégyen!" - írta a volt belügyminiszter, aki már a múlt heti nizzai merénylet után ébredésre és lemondásra szólította fel Luciana Lamorgese jelenlegi belügyminisztert, hangoztatva, hogy miközben a koronavírus-járvány miatt mindent és mindenkit bezárnak, egyedül a migránsok mozgását nem korlátozzák.

"Olaszországban folytatódik a migránsinvázió katasztrófája (...) az újonnan érkezők között hány terrorista és lehetséges gyilkos lesz? A kormány továbbra is azt fogja állítani, hogy az általam képviselt szigorú migrációs politika teremtett veszélyt? Elég a hazugságból, le kell zárni a kikötőket, kitoloncolni az illegális bevándorlókat, véget vetni a kikötéseknek, szigorú szabályok betartására kötelezni Tunéziát és a többi származási országot" - fejtette ki Matteo Salvini.

A jobboldali ellenzék vezetője emlékeztetett, hogy a nizzai merénylő szintén Lampedusán kötött ki szeptember 20-án, majd karanténhajón helyezték el, végül szabadon távozhatott és nyoma veszett. Október 29-én Nizzában három emberrel végzett a Notre-Dame-bazilikában.

Maurizio Gasparri, a szintén ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) szenátora szerint a fegyveres erőknek kellene védeniük az olasz határokat. "A migránshajók folyamatos érkezése további tragédiákhoz vezethet Olaszországban és Európában. Aki a migránsok érkezését segíti, potenciális gyilkosok kezébe ad fegyvert" - vélekedett.

A Lisipo független rendőrszakszervezet főtitkára, Antonio de Lieto megjegyezte, jelentős többségében illegális bevándorlókról, nem háború vagy üldözés elől menekülőkről van szó. Kifejtette, a nizzai merényletnek el kell gondolkodtatnia a nyitott kikötők politikáját valló belügyminisztert. "Nem lehet tovább halasztani a kikötők lezárását, az ellenőrizetlen migráció veszélyezteti a nemzetbiztonságot. A belügyminiszter zárja le a kikötőket vagy mondjon le" - tette hozzá.

Lampedusáról hétfőn hetvenen érkeztek meg a szicíliai Porto Empedoclébe az Allegra karanténhajóval, azonosításuk után szétosztják őket más olaszországi migránsközpontok között. Ida Carmina, a kormányon lévő Öt Csillag mozgalom (M5S) polgármestere tiltakozását fejezte ki, rámutatva, hogy a migráció és a koronavírus-járvány problémáját a terrorizmus veszélye tetőzi. "A lakosság aggódik, nem válhatunk európai migránstáborrá" - mondta, hozzátéve, hogy sok migráns megszökik a központokból még mielőtt tesztelni tudnák őket a vírusra.

Vasárnap estig majdnem 28 ezer bevándorló érkezett Olaszországba január elsejétől a tavalyi kevesebb mint tízezerhez képest.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.