szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az államadósság minél nagyobb része van hazai kézben, annál jobb – mondta a pénzügyminiszter.

Átlépte az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook-oldalán közzétett videóban.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A mostani válsághelyzet megmutatta, nagy előny, hogy Magyarország a saját lábán áll, támaszkodhat saját pénzügyi erejére – mondta Varga. Az országnak biztonságosabb, ha az államadósság minél kisebb része van devizában, illetve külföldiek kezében. "Ezért 2010 óta a felére csökkentettük ezeket, a devizaarány 53-ról 22 százalékra, a külföldi kézben lévő adósság aránya pedig 65-ről 34 százalékra javult."

Ezzel párhuzamosan a lakosság szerepvállalása folyamatosan erősödött. Ma már az államadósság egynegyedét a magyar emberek finanszírozzák, szemben a 2010-es 3 százalékkal. "Így feleannyit fizetünk kamatkiadásokra, mint tíz évvel ezelőtt. És végül, az a kamat, amelyet a költségvetés kifizet nem külföldre, hanem a magyar emberekhez kerül, így visszajut a magyar gazdaság vérkeringésébe."

Beütött a válság: 1700 milliárd forintot kell pluszban előteremtenie az államadósság-kezelőnek

Az egy évtizede hivatalba lépett, azóta kétszer újraválasztott Orbán-kormány a hatékony állam megteremtése jegyében levetette magáról a jogállami béklyókat, és saját ízlésére formálta Magyarországot. Sok fontos, s pár kevésbé jelentős, de nagyon is jellemző mutató felhasználásával készítettünk infografikát, hogy lássuk, mik a tények a sikerpropaganda mögött.