szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Főleg a divatcikkek, kozmetikumok, élelmiszerek és a tisztítószerek esetében tévesztik meg a cégek a vásárlókat azzal, hogy hamisan tüntetik fel zöldnek a termékeiket.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Egyre többen vásárolnak fenntartható, környezetbarát termékekeket, így azonban annak az esélye is nő, hogy ezzel visszaélnek egyes cégek – figyelmeztet az Egyesült Királyság verseny- és piacfelügyelete (CMA). Ezért a hatóság mostantól minden cég termékét, vagy szolgáltatását, amit környezetbarátként akarnak eladni, meg fogja vizsgálni, hogy ne vágják át a vásárlókat – írta a Guardian.

Az elmúlt években egyre erősebb trend, hogy a cégek környezetbarátként hirdetik a termékeiket akkor is, ha nem azok. Clare Carlile, a cégek etikus és környezetvédelmi vállalásait vizsgáló Ethical Consumer magazin munkatársa szerint már szinte iparág épült a legkülönfélébb termékek és szolgáltatások „zölddé” minősítésére, azonban ezek szempontrendszere sokszor nem átlátható. De az is előfordul, hogy a cégek a saját terméküket minősítik környezetbarátnak, és azt nem egy külsős szervezet állapítja meg.  

A CMA elsősorban azt fogja vizsgálni, hogy mit hirdetnek az adott termék környezeti hatásáról. A szervezet már számos esetre felfigyelt, amikor is a cégek félrevezetően, jóval környezetbarátabbnak tüntették fel az adott terméket, vagy szolgáltatást. De olyan is előfordult, hogy a logó vagy a csomagolás hirdette, hogy „zöld”, holott távolról sem volt az a termék.

A legtöbb ilyen eset a divat- és kozmetikai termékek, az élelmiszerek és a tisztítószerek kapcsán merült fel, de a CMA számos szektort figyelemmel fog követni.

„Tisztában vagyunk vele, hogy egyre több cég keresi annak a módját, hogy csökkentse az ökológiai lábnyomát és ezt támogatjuk, de nem vezethetik meg eközben a vásárlókat. Fontos, hogy az emberek könnyen el tudják dönteni, hogy amit megvesznek, azzal jót tesznek-e a környezetnek, vagy sem. És hogy így a vásárlók valóban azoknak a cégeknek az erőfeszítéseit díjazzák, akik tényleg környezetbarát módon működnek” – mondta Andrea Coscelli, a CMA vezetője.