szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem az elakadásjelzőről van szó, hanem a sárga fényű villogóval parkoló autósokról.

A Telex kérdezett rá egy olvasójuk felvetése nyomán a sárga villogó használatára, mert úgy tapasztalta, hogy divat lett ilyen figyelmeztető jelzéssel parkolni Budapesten.

A lap abból indult ki, hogy a Kresz szerint a sárgán villogó figyelmeztető jelzés csak meghatározott tevékenységek közben – kommunális hulladék szállítása, út és közmű karbantartás, építés, javítás – ad engedélyt a megállásra ott, ahol egyébként nem szabadna. Mivel az olvasó által lefotózott fekete Opel egyik kritériumnak sem felelt meg, ezért megkérdezték a XI. kerület önkormányzatot, ahol a villogóval parkoló autót látták.

A kerület szerint a villogó felszerelésére a rendőrség ad engedélyt, amit be is írnak a forgalmiba, de ezen túlmenően semmi más kötelező jelzést nem ír elő a szabályozás, amit az autóra tenni kellene és a közterület-felügyeletnek nincs is hatásköre a jogosultság ellenőrzésére, legfeljebb a rendőrségnek jelentheti, hogy intézkedjenek – írta az önkormányzat.

A rendőrség szabálysértési eljárást indíthat az ellen, aki jogosulatlanul, vagy szabálytalanul használ figyelmeztető jelzést. Viszont elvileg a fizetős parkolóhelyen a bekapcsolt sárga villogó nem mentesít a díjfizetési kötelezettség alól, azaz a parkolási díjat villogva is fizetni kell.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.