Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Katonák, rendőrök lepték el keddre virradóra a bécsi belvárost, az előbbiek a kiemelt objektumokat, mindenekelőtt a követségeket védik, „átengedve“ a rendfenntartókat a terrortámadás utáni nyomozásnak, a lakosság védelmének. Helyszíni beszámoló.

Álmos arcú gyalogosok szelték át kedd reggel a Grabent, még mindig tartó pánikról beszélve a hétfő esti lövöldözést követően. Egy fiatal nő azt mondta az állami ORF-en, hogy egy pillanatra sem hunyta le a szemét, egy másik arról beszélt, hogy két fiát nem engedi iskolába. Elvégre a terrortámadásnak még nincs teljesen vége, a hatóságok nem tudják, pontosan hányan vettek részt az osztrák főváros elleni támadásban. Amúgy a polgármester, Michael Ludwig gyorsan intézkedett, már hétfő este jelezte, hogy kedden nem kötelező iskolába menni.

A hírek szerint sok szülő élt a lehetőséggel, nagyon kevés gyerek jelent meg az iskolákban.

Hétfő este rengetegen voltak az első kerületben, az éjféltől meghirdetett második „lockdown“ előtt még színházba, koncertekre siettek. Vagy éppen kiültek a kávéházak, éttermek utcai székeire, a hőmérséklet még 20 óra körül is közel volt a 20 Celsius-fokhoz. A rendőrség és a szemtanúk közlése szerint 100-150 lövés dördült el, a belügyminiszter, Karl Nehammer a terroristák vélhető számával kapcsolatosan csak annyit mondott el, hogy a rend fenntartói nyolc óra után pár perccel már a belvárosban voltak, s az egyik terroristát (akit „még élőben“ láttatott több tévéállomás, ahogy nehéz fegyverzetben rohan a szűk utcákon), 20 óra 9-perckor lelőtték a különleges WEGA alakulat tagjai. Holttestét órákig nem mozdították, nem tudták, hogy robbanóövet visel-e, avagy csak egy megtévesztésig hasonló eszközt. (Reggelre kiderült, álca volt az öv.)

Ezt tudni eddig a bécsi terrortámadásról

Az osztrák belügyminiszter szerint a támadók egyike, akit a hatóságok lelőttek, az Iszlám Állam szimpatizánsa volt. A terrortámadásnak már négy civil áldozata van a kedd reggeli hírek szerint.

A támadás a bécsi vallásos zsidóság központjában, a Seitenstettengasséban kezdődött, a város legnagyobb, Stadt-tempelnek nevezett zsinagógájánál. Oskar Deutsche, a bécsi hitközség vezetője elmondta, hogy hétfő este semmiféle rendezvény nem volt az épületben, a kaput zárva tartották, s kivételesen fegyveres őrség sem vigyázta a rendet. Talán ennek köszönhető, hogy nem a vallási épületre kezdtek lövöldözni, hanem a Bermuda-háromszögnek nevezett utcák vendéglátóhelyeinek teraszközönségét vették célba, ahogy a hivatalos beszámolók fogalmaztak, válogatás nélkül lőttek. A Seilerstettben lakó Schlomo Hofmánner rabbi az ablakából nézett ki a lövések hatására, meglepőnek találta a nagy csendet. Mint elmondta,

a veszélybe került emberek annyira megijedtek, hogy – szó szerint – a torkukra forrott a szó.

A belváros hat helyszínén hallatszottak lövések, a beszámolók szerint többek közt egy olyan fiatalemberre is rálőttek, akinek sikerült végül egy kőfal mögé rejtőznie, majd a rendőröknél találni menedéket.

A rendőrök, s a velük együtt fellépő terrorellenes erők, továbbá a tűzoltóság, a bécsi közlekedési vállalat emberei a megrémült embereket igyekeztek eltüntetni az utcákról, rájuk zárták a vendéglátóhelyek, a kulturális létesítmények ajtaját. Előadás volt az Operában, a Burgtheaterben, az utóbbi igazgatója, Bogdan Roscic a darab végén, amikor a színészeket tapsolnák, bejelentette, hogy terrortámadás történt, még legalább egy órát senki sem hagyhatja el az épületet, ugyanakkor a színház impozáns főlépcsőjét a dohányosok rendelkezésére bocsátották.

MTI / AP / Ronald Zak

A kedd délelőtti jelentések szerint négy ember halt meg, 17-en kerültek kórházba, köztük heten súlyos, életveszélyes állapotban vannak. A hallottak között két férfi és két nő található, az egyik férfi a rendőri erők tagja volt.

A magát az Iszlám Állam hívének valló, lelőtt merénylő a DiePresse című napilap közlése szerint 30 év körüli volt, menekültként érkezett már korábban az osztrák fővárosba, állampolgárságát nem közölték. A merényletre hatalmas fegyverarzenállal érkezett, a rendőrség azonosította a lakását, amelynek bejárati ajtaját kirobbantották. Ezt követően további lakásokban razziáztak, és több embert letartóztattak.

Update: A friss hírek szerint az elkövető egy 20 éves, macedón és osztrák állampolgársággal rendelkező férfi volt, aki már régebb óta a hatóságok látóterében volt, miután a belügyminiszter szerint terrorista tevékenységek miatt bekerült a bűnügyi nyilvántartásba: konkrétan Szíriában akart az Iszlám Államhoz csatlakozni, amiért 22 hónapra ítélték, de decemberben jó magaviselet miatt elengedték. A férfi automata fegyverrel, pisztollyal és egy machetével is fel volt fegyverkezve.