szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Dixville Notch-ban Joe Biden, Millsfieldben Donald Trump győzött.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.
Friss cikkek a témában

Az egyesült államokbeli New Hampshire két kistelepülésén kedd hajnalra ismertté váltak az első elnökválasztási eredmények. New Hampshire állam két kicsiny városában, az amerikai-kanadai határnál fekvő Dixville Notch-ban és a tőle mintegy húsz kilométernyire délre eső Millsfieldben több mint fél évszázada hagyományosan mindig november 3-án nulla órakor nyitják meg a szavazóhelyiséget.

Dixville Notch-ban öten voksoltak, valamennyien Joe Biden demokrata párti elnökjelöltre. Millsfieldben az újraválasztásáért küzdő Donald Trump republikánus elnök győzött: 16 választó rá szavazott, míg öten Bident támogatták.

New Hampshire azon 11 amerikai tagállam közé tartozik, ahol most kormányzót is választanak. Mind Dixville Notchban, mind Millsfieldben a jelenleg is hivatalban lévő republikánus kormányzóra, John Sununura voksoltak többen.

Az első elemzések megjegyezték, hogy a két kistelepülés választási eredményei nem tekinthetők irányadónak. Dixville Notchban például 2016-ban Hillary Clinton, a demokraták akkori elnökjelöltje nyerte el mind az öt voksot, ám az elnökválasztásból nem ő került ki győztesen.