Dömötör Csaba kiütéssel győzte le Ujhelyi Istvánt a Tranzit vitáján

DÖMÖTÖR Csaba
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.
Vágólapra másolva!
Sem a migráció, sem a határzár, sem a Korózs-féle kamuvideó ügyében nem volt képes Ujhelyi István egyenes válaszokat adni Dömötör Csaba felvetéseire, minden alkalommal folyamatosan mellébeszélt a Tranzit Garázsvitáján. Ujhelyi arra sem tudott válaszolni, hogy miért terjesztettek álhíreket a brüsszeli folyosókon. 
Vágólapra másolva!

A Tranzit közössége mindenekelőtt együttérzését fejezte ki a bécsi terrortámadás áldozatainak családjával és az osztrák főváros közösségével.

Letagadták a kvótát, ellenezték a határzárat

A vita elején az elmúlt hetek franciaországi és bécsi eseményekről, és annak hatásairól esett szó. Ujhelyi István szerint a szolidaritásnak nincs határa, a befogadásnak van. Dömötör Csaba viszont jelezte, hogy

Szerinte fel kell lépni a dzsihadisták ellen. Felelevenítette:

Ujhelyi azzal próbált érvelni, hogy folyamatosan ütközik a barbárság és a civilizáltság. Úgy látja, nem származástól függ a bevándorlás megítélése, például most a bécsi terrorista balkáni származású volt, miközben szerinte Ausztria most két muszlimot ünnepel hősként (itt meg kell ejgyezni, hogy a terrorista is muszlim volt)

Dömötör Csaba szerint szorosan összefügg a határzár és a bevándorláspolitika. Felidézte, hogy

Gyurcsány és Ujhelyi is ellenezte a határzárat, sőt letagadták a kvóta létezését is.

Az államtitkár elmondta: a baloldal megszavazta az erre vonatkozó európai jelentést is. Ujhelyi azzal védekezett, hogy homályos volt a jelentés tartalma.

Ujhelyi képtelen volt válaszolni, mellébeszélt

Ujhelyi szerint a déli határzár önmagában nem védi meg Európát, így nem teljesíti célját (vagyis: Ujhelyinem az nem érdekes, hogy Magyarországot megvédi - szerk). Szerinte a Fidesz ezt csak kampányfogásra használta. Dömötör rámutatott:

Ujhelyi erre a felvetésre sem válaszolt egyenesen.

Dömötör Csaba több kérdésére nem adott érdemi választ Ujhelyi Forrás: MTI/Kovács Tamás

Hazugságokat terjesztettek Brüsszelben

A következő téma a járványhelyzet volt. Ujhelyi elismerte, hogy az Európai Unió nem védekezett jól és ezáltal nem is látta el rendesen a feladatát. Ugyanakkor elmondta, a Európai Bizottság soha nem látott problémával nézett szembe, akkor érte Európát a járvány, amikor a következő hétéves költségvetést tárgyalták meg. Dömötör közölte:

Arról is beszélt az államtitkár, hogy rengeteg kritikát kaptak a hazai szervezetek működése miatt, miközben a bizottság nem ülésezett. Dömötör szerint

Ujhelyi szövetségesei terjesztették el azt, hogy nem működött a magyar parlament, miközben a párttársak megjelentek a napi üléseken.

Azt követően a járványügyi szabályok legfrissebb szigorításáról beszéltek a képviselők. Ujhelyi támogatta az intézkedéseket. Dömötör szerint viszont, ha Ujhelyi valóban támogatja az intézkedéseket, akkor ő „utolsó mohikánként" van jelen a baloldalon.

Ujhelyi a kamuvideó ügyében sem fogalmazott egyenesen

Az államtitkár felidézte az ellentmondásos baloldali követeléseket, és elfogadhatatlannak tartotta az álhírek elterjesztését. Ismertése szerint míg hazánkban százezer főre vetítve 19-en, az Egyesült Királyságban például 61-en haltak meg. Emlékeztetett rá, hogy az MSZP bizottsági elnöke, Korózs Lajos mutatta be az álmentőssel készített kamuvideót. Ujhelyi az álvideó kapcsán azt mondta, hogy a tényeket nem tudja, és semmilyen magyarázatot nem adott, hogy a munkatársa miért vett részt a készítésben. Majd a rendőrség kideríti, hogy álhír volt-e videó - mondta cinikusan.

Ujhelyi István a Korózs-féle kamuvideó ügyében is csak mellébeszélt Forrás: MTI/Kovács Attila

Dömötör Csaba Ujhelyi István vádaskodására azt mondta, hogy megérti az MSZP-s képviselő idegeskedését.

Egy Korózs-féle álvideó árnyékában propagandázni nagyon meredek dolog

- tette hozzá. Felidézte, hogy az MSZP a fizetős egészségügy mellett kardoskodott, így ha most hatalmon lennének, akkor fizetős lenne az egészségügy. Olyan dolgokat semmizik le az MSZP, mint a hitelmoratórium, a beruházás-ösztönző támogatás, és a családok támogatása - mondta Dömötör Csaba.

Ujhelyi István saját magát cáfolta meg azzal, hogy míg korábban azt mondta, hogy a kormány nem nyújtott be megfelelő pályázatot az uniós munkahelyteremtő-programokra, addig a valóságban a kormány beadott ilyen programot. Dömötör szerint olybá tűnik, hogy

Megvannak a példák, hogy milyen leveleket küldött Brüsszelbe, hogy a kormány ellen hergeljen bizonyos feleket - idézte fel Dömötör Csaba.