szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A munkavállalók szoronganak, az állam viszont fellélegzett, hogy az ősztől nem lesznek közalkalmazottak a kulturális szféra dolgozói.

Miközben a parlamenti képviselők fizetése emelkedik, 20 ezer muzeológus, levéltáros, könyvtáros, közművelődési dolgozó, színész és más előadóművész elveszítené védettebb munkajogi státuszát.

Az érintettek többszörösen is átverve érzik magukat. A kormány béremeléssel és életpályamodellel kecsegtette őket, aminek feltételeként megújulási tervet kértek tőlük. Ezt tavaly el is készítették az ágazati szervezetek – mondja Kenyeres István, a Fővárosi Levéltár igazgatója. Választ sem kaptak, „ehelyett most ugrunk a sötétbe” – fogalmaz.

A kulturális szféra dolgozói körében viszont elemi erejű a felháborodás, ami csak a jelenlegi, home office munkarend miatt nem mutatkozik meg – mondják a munkatársak, hozzátéve, hogy a szakma szeretetén kívül a viszonylagos biztonság tartja őket a pályán.

Az intézményvezetők egy része mégis fellélegzett – igaz, csak titokban. Hogy miért, illetve hogy a kormány tervezete mindemellett miért lehet időzített bomba, arról a HVG legfrissebb számában, illetve a hvg360-on olvashat.