Ismét átlagfinanszírozásra tért át az egészségügyi rendszer

2020.11.04. 13:35

Az egészségügyi szolgáltatók biztonságos működése és a betegellátás folyamatosságának biztosítása érdekében átlagfinanszírozásra tér át az egészségügy, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) az október havi teljesítmények elszámolásától kezdve az egészségügyi szolgáltatók finanszírozásának mértékét a tavaszi időszakban már alkalmazott, ahhoz hasonló átlagfinanszírozással határozza meg  – idézte az MTI az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményét. Az intézkedés nyomán

a kórházak, egészségügyi szolgáltatók minden, a járvány elleni védekezéshez és a koronavírusos betegek ellátásával összefüggő többletköltségük fedezéséhez szükséges támogatást megkapnak.

Az Emmi döntése azt jelenti, hogy az érintett intézmények és szolgáltatók  július és augusztus havi – a korábbi elrendelés alapján kifizetett – átlagfinanszírozás és a szeptember havi teljesítményfinanszírozás alapján kiszámolt összeget kapják majd.

A járó- és fekvőbeteg-szakellátásnál, a háziorvosok, a fogászat, a betegszállítás, az otthoni szakápolás és az otthoni hospice-ellátások finanszírozásánál a 2020. október havi teljesítmények elszámolásától kezdve állítják vissza az átlagfinanszírozást.

A meghatározott átlagfinanszírozás mértékébe csak a fent említett előirányzatok terhére történt kifizetések és a molekuláris diagnosztikai (PCR) ellátások kifizetése számít bele. Minden más ellátási forma finanszírozása, valamint a speciális finanszírozású szakellátás kifizetése a normál szabályok szerint történik – idézte az Emmi közleményét az Infostart.hu. Nem érinti  viszont az egészségügyi szolgáltatók kormányrendeletben és a finanszírozási szerződésben meghatározott kötelezettségeit.

Emellett a szolgáltatóknak valamennyi jelentési kötelezettségüket teljesíteniük kell, és a változás nem járhat a betegek ellátásának halasztásával, az ellátási kötelezettség figyelmen kívül hagyásával.